Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Investor sa vyhráža: Od Slovenska chce 20 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Spoločnosť European Uranium Resources (EUU), ktorá investovala do geologického prieskumu ložiska uránu v lokalite Kurišková pri Košiciach, hrozí, že si bude od Slovenskej republiky súdne vymáhať vyše 20 miliónov eur ako náhradu škody.

Zahraničný investor z Kanady tak reagoval na rozhodnutie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR zrušiť predĺženie lehoty prieskumného územia firme Ludovika Energy, ktorá v oblasti Jahodná vykonáva geologický prieskum.
      
Ludovika Energy, ktorá je dcérskou firmou EUU, podala v pondelok (26.8.) odvolanie voči rozhodnutiu ministerstva a očakáva opätovné potvrdenie predĺženia prieskumného územia do apríla 2015. "My očakávame, že minister životného prostredia sa stotožní s argumentmi, ktoré sme mu v odvolaní predložili a ostane v platnosti predĺženie prieskumného územia z januára tohto roku. Inak zahraniční akcionári nemajú inú možnosť, ako právnou cestou brániť svoju investíciu, nakoľko sme presvedčení, že by išlo o protizákonné rozhodnutie, ktoré marí investíciu za viac ako 20 miliónov eur," uviedol dnes pre novinárov hovorca firmy Ludovika Energy Maroš Havran. Pripustil pritom aj možnosť medzinárodnej arbitráže.
      
Firma v odvolaní argumentuje, že prieskumné územie má tú istú plochu s rovnakým nerastom a je viazané na rovnakú geologickú úlohu, ako tomu bolo aj pri predchádzajúcom predĺžení. Spoločnosť realizuje geologické práce v lokalite pri Košiciach osem rokov, predpokladá, že v ďalších dvoch rokoch ich dokončí spolu so záverečnou správou a štúdiou uskutočniteľnosti o možnostiach ekonomickej využiteľnosti ložiska. Nemá pritom žiadnu garanciu, že sa v lokalite bude môcť niekedy naozaj ťažiť.
      
MŽP SR v januári rozhodlo o predĺžení lehoty prieskumného územia uránových a iných rúd Čermeľ – Jahodná na vykonávanie geologických prác. Proti tomuto rozhodnutiu podala protest Generálna prokuratúra SR s požiadavkou, aby sa k žiadosti o predĺženie prieskumného územia mohla vyjadriť aj dotknutá samospráva. Minister životného prostredia Peter Žiga následne 7. augusta vyhovel protestu prokurátora, rozhodnutie napadnuté protestom zrušil a vec vrátil ministerstvu na nové prerokovanie a rozhodnutie so záverom, že v novom konaní bude ministerstvo postupovať s dotknutými obcami a samosprávnym krajom ako s účastníkmi konania.
      
"Rozkladová komisia na ministerstve vyhodnotila, že náš orgán štátnej správy nepostupoval v súlade so zákonom a neprizval obce do procesu predĺženia povolenia na prieskum, takže ja som to rozhodol v zmysle rozhodnutia komisie a bude to odznova a budú prizvané aj obce," povedal v polovici augusta šéf envirorezortu Žiga. Pokiaľ by však aj obce s prieskumom nesúhlasili, nebola by podľa jeho slov možnosť prieskum z tohto dôvodu zamietnuť. Zdôraznil, že samospráva má právo veta pri povolení ťažby. Minister sa pritom viackrát vyjadril, že s ťažbou ministerstvo nesúhlasí.
      
Hovorca MŽP Maroš Stano dnes pre TASR uviedol, že celý proces ešte nie je ukončený a rozhodnutie ministra o proteste GP SR vo veci predĺženia prieskumného územia uránu Čermeľ - Jahodná nateraz nie je právoplatné. "Keďže spoločnosť Ludovika Energy, s.r.o., podala odvolanie voči tomuto rozhodnutiu, o rozklade rozhodne minister životného prostredia na odporúčanie rozkladovej komisie. O ďalších krokoch je v tejto chvíli predčasné hovoriť," konštatoval.
      
Zvažovaná ťažba uránu v lokalite Jahodná sa stretla s veľkým odporom aktivistov. Nesúhlas vyjadrili aj poslanci mestského zastupiteľstva či zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja a mestskej časti Košice – Sever.
      
Spoločnosť EUU sídli v Kanade, ale jej k akcionárom patrí napríklad francúzska spoločnosť Areva zameraná na jadrovú energetiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu