Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V zahraničí umierajú desiatky Slovákov: Prvý prázdninový mesiac až 59!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V zahraničí umierajú desiatky Slovákov, v prvý prázdninový mesiac ich za hranicami umrelo 59.

"Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky eviduje v mesiaci júl 59 prípadov úmrtí slovenských občanov v zahraničí," povedal Peter Susko z rezortu diplomacie. V máji a júni zomrelo v zahraničí dovedna 109 našich občanov.

Ministerstvo zahraničia pritom upozorňuje, že ide len o prípady, v ktorých zastupiteľské úrady poskytli konzulárnu asistenciu.

"Prípadov, v ktorých rodiny resp. pozostalí nežiadali o konzulárnu pomoc, môže byť viac," dodal Susko. Štatistiku príčin úmrtí ministerstvo nevedie. Rezort diplomacie pripomína, že v prípade úmrtia slovenského občana (s trvalým pobytom na území Slovenska) v zahraničí konzulárne pracovisko nášho veľvyslanectva, prípadne konzulárny odbor ministerstva zahraničia, urýchlene informuje príbuzných zosnulého.

Rodine oznámia dátum, miesto a príčiny smrti, poskytnú tiež adresu a kontakt na ústav, kde sa nachádzajú telesné pozostatky nebohého. Okrem toho informujú aj o predpokladanej výške nákladov na prevoz telesných pozostatkov na Slovensko alebo výške nákladov spojených s pohrebom v zahraničí.

"V súlade s predpismi miestnych úradov zabezpečí konzulárne pracovisko taktiež vystavenie sprievodného listu na prepravu telesných pozostatkov, ak si to situácia v danej krajine vyžaduje. Konzulárni pracovníci poskytnú pozostalým kontakt na miestne pohrebné organizácie s orientačným uvedením ceny prepravy, prípadne pohrebu v cudzine," informuje rezort zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu