Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Blíži sa čas bubliniek!

Poháre na sekt by mali byť vysoké a štíhle. Zobraziť galériu (3)
Poháre na sekt by mali byť vysoké a štíhle.

SEREĎ - Výrobcovia aj predajcovia šumivých vín prežívajú zlaté obdobie! Veď fľaša sektu je u nás hádam najtypickejším symbolom a neodmysliteľnou súčasťou silvestrovských osláv.

Možno málokto však vie, že jeho spotreba odráža životnú úroveň Slovákov a vôbec - že nie je víno ako víno... Medzi šumivým a sýteným vínom je veľký rozdiel. „Šumivé - teda sekt, vzniká po druhom viacmesačnom kvasení a dozrievaní buď priamo vo fľašiach, alebo vo veľkých nádržiach po tom, ako sa doň pridajú ušľachtilé kvasinky a cukor. Bublinky sa vytvárajú prirodzene. Do sýteného vína sa umelo natlačí kysličník uhličitý, podobne ako pri sódovke,“ hovorí marketingový manažér Miloslav Popovič zo spoločnosti Hubert J. E. A aký rozdiel je medzi šampanským a sektom? „Vlastne len v názve. Šampanské je sekt, pochádzajúci z vymedzenej oblasti Champagne vo Francúzsku. Ten náš však v kvalite nezaostáva.“

Haly seredskej fabričky ročne opustí asi 5,5 milióna fliaš šumivého vína, z toho takmer polovicu predajú okolo vianočných sviatkov. Najväčšej obľube sa teší klasické polosladké šumivé víno. Sekt však čoraz viac Slovákov popíja nielen okolo Vianoc a Silvestra, ale napríklad aj na Valentína. Spotreba sektu vraj odráža aj výšku životnej úrovne Slovákov. Ak teda vlani začala jeho spotreba rásť, značí to, že ľudia sa majú o čosi lepšie než predtým.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu