Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

FOTO z miesta výbuchu na D1: Strelmajster Rasťo (†39) neprežil, Tibor bojuje o život!

Robotníkov zavalilo v tomto rozostavanom tuneli Zobraziť galériu (19)
Robotníkov zavalilo v tomto rozostavanom tuneli (Zdroj: HaZZ)

BRATISLAVA - Hrozné nešťastie na východe. Na stavenisku tunela Šibenik na úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov dnes ráno okolo pol piatej došlo k výbuchu, pri ktorom zahynul strelmajster Rastislav (†39) a ďalších päť robotníkov bolo zranených.

Prví záchranári, ktorí prišli na miesto nešťastia po dnešnom výbuchu v tuneli Šibenik pri Levoči, boli záchranári z levočskej nemocnice pod vedením lekára Olega Kostyukevycha. „Po príchode na miesto sme zistili, že zranených je šesť osôb, dve z nich vo veľmi ťažkom stave,“ uviedol na brífingu v levočskej nemocnici Kostyukevych. Prvá posádka si okamžite zobrala na starosť najťažšie zraneného muža, ktorý bol zasypaný kameňmi a hlinou.

Záchranári spolu s policajtmi, ktorí boli na mieste, začali s odstraňovaním kamenia a zeminy, pod ktorou bol tento muž zavalený. Následne zraneného muža preniesli do sanitky. „Bol vo veľmi vážnom stave, mal viacpočetné zranenia hrudníka, panvy, lebky, mal amputované prsty na pravej dlani, bol nestabilný. Začali sme s prvou pomocou. Neskôr prišli ostatné zložky zo Spišskej Novej Vsi, naša druhá posádka. Priletela letecká záchranná služba. Pokračovali sme v resuscitácii. Náš pacient, bohužiaľ, po hodinovej resuscitácii podľahol zraneniam nezlučiteľným so životom,“ povedal Kostyukevych.

Ostatných piatich zranených previezli do blízkych nemocníc. "Dvaja boli so zraneniami hlavy a horných končatín prevezení do nemocnice v Levoči, ďalší dvaja so zraneniami hlavy do Popradu a jeden vo vážnejšom stave do Spišskej Novej Vsi," povedal nám hovorca záchranárov Boris Chmel. Hasiči na mieste zasahovali takmer 3 hodiny.

Strelmajstra Rastislava sa nepodarilo zachrániť.
Zobraziť galériu (19)
Strelmajstra Rastislava sa nepodarilo zachrániť.  (Zdroj: HaZZ)

"Ťažšie zraneného lekári momentálne podrobujú ďalším vyšetreniam a čaká ho operácia. Podľa mojich informácií má cudzie teleso v tele, ktoré mu treba vybrať," uviedla hovorkyňa Nemocnice Poprad, a. s., Sylvia Galajda. Ľahšie zranený robotník je momentálne na pozorovaní. Obaja majú tržné rany, odreniny a boli doudieraní od kameňov, ťažšie zranený má aj jemné popáleniny kože.

Ťažko zranený robotník je po operácii v umelom spánku

Ťažko zraneného robotníka, ktorý dnes ráno utrpel úraz hlavy po výbuchu v diaľničnom tuneli Šibenik pri Levoči, košickí lekári udržiavajú v umelom spánku. Ešte predpoludním ho previezli z nemocnice v Spišskej Novej Vsi vrtuľníkom do Košíc, kde sa podrobil operácii. Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Ladislava Šustová o 18:00 uviedla, že "zatiaľ je predčasné sa vyjadrovať k ďalším prognózam pacienta." Pacient leží na I. Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny.

Zranenia, ktoré utrpeli robotníci, im spôsobili kamene a hlina, ktorá sa na nich zosunula. Nehoda sa stala približne 20 metrov od vstupu do tunela. Odhad vzdialenosti je však len približný, keďže na mieste zasahovali ešte v čase, keď nebolo prirodzené svetlo a museli si svietiť reflektormi.

FOTO z miesta výbuchu
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Zlyhali nálože?

Podľa spoločnosti, ktorá realizuje výstavbu tunela, nastala explózia počas raziacich prác v južnej tunelovej rúre. "Pri plánovaných trhacích prácach došlo k neočakávanému výbuchu. Následkom explózie utrpel strelmajster, ktorý riadil trhacie práce, smrteľný pracovný úraz. Ďalší piati pracovníci boli zranení, z toho jeden ťažko," uviedla Simona Tančáková zo spoločnosti EUROVIA SK.

Podľa našich informácií malo pri odstrele zlyhať hneď niekoľkých náloží. Strelmajster Rastislav ich bol opakovane hľadať a o 4:30, keď bol v mieste odstrelu, tieto nálože vybuchli. Technologický proces odstrelu je riadený strelmajstrom, ktorý má povolenie a je odsúhlasený banským úradom.

FOTO z miesta výbuchu
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: SITA)

Na miesto nešťastia už smerujú minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorí budú mať o 14:00 na stavenisku brífing. Neďaleko tunela Šibenik, kde sa stala tragédia, sa aj naďalej pracuje, len pár desiatok metrov od miesta nešťastia. Prístup na stavenisko tunela monitoruje polícia.

Kaliňák: Za smrť robotníka môže nekontrolovaný výbuch

Smrť robotníka a zranenia ďalších piatich ľudí na stavbe tunela Šibenik pri Levoči spôsobil nekontrolovaný výbuch náloží. Na mieste nešťastia to dnes potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). "Okolo jednej nad ránom dochádzalo k odstrelovým prácam v južnej rúre tunela. Po uložení výbušnín nevybuchli všetky, preto sa urobil druhý odstrel. Ani ten však nebol úspešný, niektoré výbušniny zostali. Začal sa odstraňovať zosunutý materiál, ktorý sa nahromadil, a vtedy došlo k nekontrolovanému výbuchu," povedal Kaliňák. Zároveň informoval, že polícia začala trestné stíhanie pre usmrtenie osoby.

Podľa jeho slov ide o firmu, ktorá vykonávala práce ako subdodávateľ hlavného zhotoviteľa stavby. "Osoba, ktorá prišla o život, bola z tejto subdodávateľskej firmy, bol to strelmajster," uviedol. Na otázku, či sa uvažuje o prípadnom odškodnom, Kaliňák odvetil, že rozdiel medzi tragédiou v Kurimanoch, kedy vláda odškodňovala, a dnešným prípadom je značný. "Je to ale predčasná otázka," upozornil s tým, že zúčastnené firmy sa k udalosti určite postavia čelom.

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) doplnil, že aktuálne prebieha vyšetrovanie banského úradu spolu s políciou. "Väčšina dôkazov je zabezpečená, čiže ide maximálne o dni, kedy budú práce pokračovať. Dokonca je možné, že budú pokračovať okamžite," pripustil.

Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Viliam Čislák (Smer-SD) zhrnul, že na mieste zasahovali dve ambulancie rýchlej lekárskej pomoci, dve ambulancie rýchlej zdravotnej pomoci a jeden vrtuľník. "Je mi ľúto, že pacienta, ktorý utrpel veľkú polytraumu, sa nepodarilo oživiť. Pacient s ťažkými zraneniami bol prevezený do nemocnice v Spišskej Novej Vsi, kde bol jeho stav stabilizovaný, následne ho vrtuľníkom previezli do Košíc. V tomto čase je už po operácii. Ide o ťažké zranenie mozgu a hlavy, teraz je v umelom spánku," informoval Čislák s tým, že k jeho prognóze je teraz ťažké sa vyjadriť.

Ďalších dvoch zranených previezli do levočskej nemocnice. "Jeden bol po ambulantnom ošetrení prepustený domov, druhý má zlomeninu predkolenia a odreniny tváre. Ďalší dvaja boli prevezení do popradskej nemocnice. Prvý muž má poranenia tváre, druhý má poranenú dolnú končatinu, už je po operácii," dodal.

Tunel Šibenik je diaľničný tunel, ktorý sa nachádza na úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov. Plánovaná dĺžka je 540 metrov. Výstavba sa začala v júni 2012 a dokončiť by ho mali v júli 2015. Výstavbu tohto diaľničného úseku robí združenie spoločností EUROVIA SK, a.s., EUROVIA CS a.s., a STAVBY MOSTOV SLOVAKIA a.s. Výstavbu tunela kompletne pre združenie zabezpečuje subdodávateľsky spoločnosť TUBAU a.s.

FOTO z miesta výbuchu
Zobraziť galériu (19)
 (Zdroj: HaZZ)

Nešťastný úsek D1 pri Levoči

Začiatkom novembra minulého roka došlo na rovnakom úseku diaľnice k pádu diaľničného mosta vo výstavbe. Na mieste zahynuli dvaja robotníci, ďalší zomrel pri prevoze do nemocnice a štvrtá obeť tragédie podľahla zraneniam v košickej nemocnici. Štrnásť zranených robotníkov hospitalizovali v nemocniciach v Levoči, Poprade, Prešove a Spišskej Novej Vsi. Za nešťastie pri Kurimanoch, pri ktorom zlyhala podperná konštrukcia, nebol dodnes nik obvinený.

Stali ste sa svedkom nešťastia? Máte viac informácií či fotografie a videá z miesta? Napíšte nám na tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu