Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovenskom sa prehnali silné búrky: V Tatrách zasiahol blesk tri deti!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Ľubomír Meszaros)

BRATISLAVA - V noci sa prehnala západným a stredným Slovenskom poriadna búrka. Východ na vytúžený dážď ešte stále čaká. Plné ruky práce mali hasiči ale aj záchranári. Tí museli zachraňovať tri deti v Tatrách potom, čo ich zasiahol blesk.

Vaše tipy

Ak ste nočnú daždivú situáciu zaznamenali, pošlite nám fotografiu alebo video a podeľte sa o ne s našimi čitateľmi.

Obyvatelia hlavného mesta a najmä ľudia v Senci mali naozaj rušnú noc. Na niektorých miestach boli záhrady a ulice úplne pod vodou. V okolí Pezinka sa búrka postarala o prerušenie dodávok elektrickej energie.

Takto sa blýskalo v
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

S následkami nočnej búrky, ktorá sa prehnala aj západom Slovenska mali plné ruky práce hasiči v Bratislavskom kraji. Pri odstraňovaní jej následkov zasahovali hasiči z Bratislavy, z Pezinka a z Malaciekod od približne 23:30 hodiny až do dnešného popoludnia. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Hasičského a záchranné zboru v Bratislave.

Búrka v Dolnom Kubíne

Búrka v Dolnom Kubíne

Na postihnutých miestach okrem nich zasahovali aj príslušníci Závodného hasičského útvaru železníc Slovenskej republiky a Obecných hasičských zborov zo Senca a z Budmeríc. Spolu podľa operačného strediska zasahovalo 35 príslušníkov a bolo nasadených 11 kusov hasičskej techniky. "Hasičské jednotky v súčasnosti vykonávajú technické práce na celom úseku," informovalo operačné stredisko.

Na strednom a východnom Slovensku by sa dnes mohli vyskytnúť búrky s krúpami. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý preto vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami.
      "S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 30 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 až 22 m/s," informuje SHMÚ s tým, že hrozia menšie škody na majetku. Ďalej upozorňuje, že môžu vystúpiť vodné hladiny na malých tokoch a môžu sa vyskytnúť povodňové úkazy mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, bahnotoky či zatápanie pivníc. 

Hrozia povodne


Ešte včera vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) druhý stupeň výstrahy pred prívalovou povodňou pre okres Bánovce na Bebravou.  "Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," upozorňuje SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Prvý stupeň rovnakej výstrahy platí v okresoch Čadca, Kysucké Nové Mesto, Žilina, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen, Banská Štiavnica a Banská Bystrica. Takmer na celom Slovensku sa dnes v noci očakávajú búrky so zrážkami od 20 do 50 milimetrov, na západe územia aj vietor s rýchlosťou v nárazoch 17 až 25 metrov za sekundu.

Blesk zasiahol deti

Vo Vysokých Tatrách blesk zasiahol tri deti. Nehoda sa stala na turistickom chodníku asi desať minút od Štrbského Plesa. Blesk udrel do neďalekého stromu a chlapca vo veku približne sedem rokov tlaková vlna odhodila, no neutrpel vážnejšie poranenia. Dve dievčatá vo veku 13 rokov boli krátko v bezvedomí. Po oznámení udalosti odišli na miesto horskí záchranári z Vysokých Tatier a dve posádky Rýchlej zdravotnej pomoci. Po príchode horských záchranárov na miesto udalosti bolo už vážnejšie poranené dievča v rukách jednej z posádok Rýchlej zdravotnej pomoci. Druhému dievčaťu poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť horskí záchranári. Mladú turistku následne horskí záchranári terénnym autom doviezli k hotelu Kempinski, kde dievčinu odovzdali druhej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci a spoločne s chlapcom ich odviezli na ďalšie vyšetrenia do zdravotníckeho zariadenia, informovala Horská záchranná služba.
 

Prečítajte si: Búrka vyčíňala aj na festivaloch: Grape, Budzogáň aj BeeFree zažili krušnú noc!

 

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu