Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Rožňava predáva bytovku, nájomníci sa nemajú kam odsťahovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ROŽŇAVA – Hrozba vysťahovania 28 rodín bez náhrady bytov z objektu na Zlatej ulici číslo 10 v Rožňave bola predmetom dnešného stretnutia splnomocnenca pre rómske komunity Petra Polláka so zástupcami mesta a zástupcom občianskeho združenia Univerzus Mariánom Ikrim v Košiciach.

Na opravu budovy mesto nemá dostatok peňazí. Preto aj návrh mesta zaradiť bytovku do prebytočného majetku a predať vo verejnej súťaži poslanci odsúhlasili. Nájomníci sa boja, že sa budú musieť vysťahovať, pretože nájomné zmluvy majú na dobu určitú.

V budove na Zlatej ulici č. 10 je 23 bytov. Mesto získalo bývalú slobodáreň v roku 2008 od bývalého podniku Železnorudné bane aj s ubytovanými. Investovalo vyše 40 000 eur na to, aby bola vhodná na bývanie. Dnes objekt potrebuje kompletnú rekonštrukciu. Opravy sú hradené z výberu nájomného, ktoré za rok predstavuje len 1 551 eur.

Polláka so situáciou oboznámila vedúca odboru sociálnych vecí a bytovej politiky na Mestskom úrade v Rožňave Katarína Valková. Uviedla, že budova je na predaj. Nový vlastník kupuje budovu aj s nájomníkmi. Tí majú zmluvy na dobu určitú.

Predseda združenia Marián Ikri uviedol, že predaj situáciu ľudí nerieši. Podľa jeho vyjadrenia sa problém dotýka 28 rodín, čo je takmer sto ľudí. „Mesto, ani poslanci si zrejme neuvedomujú, že ak rodiny odtiaľ vyhodia, budú žiadať sociálne byty od mesta. Ak ich nedostanú, postavia si niekde chatrče,“ povedal Ikri.

Pripustil, že tunajší nájomníci majú dlhy vo výške približne 6 000 eur. Podľa jeho názoru útulok, ako ho miestni volajú, je tŕňom v oku a ľudia z okolitých bytových domov sa sťažujú na hlučné správanie sa Rómov. „Neplechy ale robia len tri štyri rodiny, ostatní žijú slušne,“ povedal Ikri.

Podľa Polláka jedným z možných riešení je výstavba bytov nižšieho štandardu s pomocou dotácie zo Štátneho fondu rozvoja bývania. Ako uviedla Valková, mesto v súčasnosti nemá voľné pozemky na výstavbu takýchto bytov. Podľa Polláka treba zabrániť, aby vysťahovaní nájomníci začali stavať nelegálne príbytky. Očakáva, že mesto požiada štát o pomoc.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu