Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Smrť cyklistu (†41) na bratislavskej hrádzi: Záhadné okolnosti a rôzne verzie!

Richarda našli ležať pri tejto rampe neďaleko Galéria Danubiana Zobraziť galériu (2)
Richarda našli ležať pri tejto rampe neďaleko Galéria Danubiana (Zdroj: google)

BRATISLAVA - Náhla smrť cyklistu, ktorého našli v nedeľu ráno ležať na bratislavskej hrádzi neďaleko Galérie Danubiana, vyvoláva množstvo otáznikov. Hoci podľa jednej z verzií Bratislavčan Richard (†41) podľahol zraneniam po náraze do rampy, záchranári i policajti to vylučujú a špekuluje sa skôr o kolapse z veľkých horúčav.

V nedeľu ráno sa obľúbenou bratislavskou hrádzou v Čunove rozozvučali sirény sanitky, ktorá sa ponáhľala na pomoc cyklistovi Richardovi nehybne ležiacemu na zemi.  V priebehu pár minút sa okolo neho zišlo množstvo šokovaných okoloidúcich s deťmi, ktorí sledovali dramatický boj o život. Ešte pred príchodom záchranárov sa muža snažili oživiť kamaráti a v resuscitácii neskôr pokračovali aj oni.

Richardovi už však nebolo pomoci a na horúcom asfalte naposledy vydýchol. Privolaní policajti jeho bezvládne telo prikryli čiernou fóliou a hlúčik zvedavých ľudí rozpustili. Bolo spustené vyšetrovanie a muži zákona postupne vypočuli svedkov nešťastia, ktorých verzie sa rôznia.

Pád z bicykla či náraz do rampy?

Oficiálne informácie hovoria o tom, že Richardovu smrť mal na svedomí pád z bicykla. "Polícia vyšetruje okolnosti úmrtia 41 ročného cyklistu z Bratislavy, ktorý dňa 4.8.2013 zomrel po páde z bicykla na hrádzi v blízkosti vodného diela Čunovo, smerom na obec Vojka nad Dunajom," povedal nám bratislavský policajný hovorca Michal Szeiff.

Túto verziu nám potvrdil aj hovorca záchranárov Boris Chmel, podľa ktorého ide o smrť z nezistených príčin. Ako presne k údajnému pádu z bicykla došlo, je zatiaľ nejasné. Lekár, ktorý telo cyklistu na mieste ohliadal, sa k jeho smrti nevedel vyjadriť a bola nariadená pitva. "V tejto súvislosti začal poverený príslušník PZ trestné stíhanie vo veci prečinu usmrtenia," dodal Szeiff.

Objavili sa však špekulácie aj o ďalšej možnej príčine tragédie, podľa ktorej Richardovu smrť nemá na svedomí pád z bicykla, ale náraz do rampy rozdeľujúcej hrádzu. Tá sa mala stať osudnou už pre viacerých cyklistov, ktorí sa ju snažia vo vysokej rýchlosti podliezť a došlo už pritom k niekoľkým vážnym zraneniam. Podľa záchranárov však Richard na tele žiadne viditeľné zranenia nemal, je preto pravdepodobnejšie, že počas horúceho dňa na hrádzi dostal infarkt.

Na hrádzi cyklisti nemajú čo robiť

Správcovia hrádze športovcov upozorňujú, že hrádza oficiálne neslúži ako cyklotrasa a musia byť obozretní. „Je nám veľmi ľúto, čo sa stalo, no spomínaná hrádza nie je oficiálnou cyklotrasou, a preto si cyklisti a korčuliari musia uvedomiť, že na ňu vstupujú na vlastné riziko. Rampa na tejto hrádzi je riadne označená a dá sa obísť z bočnej strany. Jej účelom je zabrániť tomu, aby po hrádzi jazdili vozidlá, ktoré na to nie sú oprávnené,“ uviedla pre Topky  hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby Diana Migaľová-Baschierová.

Hrádza slúži na prevádzku vodného diela, ktoré spravuje Vodohospodárska výstavba, š.p. a pre účely správcu toku, ktorým je Slovenský vodohospodársky podnik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu