Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Lajčákov kráľovský plat pre OSN prezradený: Koľko zarobil v Bosne!

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Môže si niekto ako minister platovo pohoršiť? Môže, ak predtým pôsobil ako vysoký predstaviteľ v Bosne a Hercegovine. Tamojšie médiá aktuálne zverejnili plat slovenského ministra zahraničia Miroslava Lajčáka, ktorý jeden a pol roka pôsobil práve na tejto funkcií.

Informáciu o Lajčákovom plate počas pôsobenia v Bosne zverejnili noviny Nezavisne novine. Podľa nich Lajčák počas svojho pôsobenia vo funkcií vysokého predstaviteľa pre Bosnu a Hercegovinu za dvadsať mesiacov zarobil pol milióna eur. Po prepočte by to znamenalo 25-tisíc eur mesačne. Lajčákov hovorca Boris Gandel túto informáciu nepoprel. "Odmena za vykonávanie funkcie bola stanovená Výborom pre implementáciu mieru v Bosne a Hercegovine. Medzinárodné spoločenstvo zohľadnilo aj bezpečnostné riziko spojené s výkonom tejto funkcie," informoval Gandel. Doplnil, že Miroslav Lajčák v tom čase nebol zamestnancom slovenského ministerstva a jeho plat tak pochádzal z prostriedkov medzinárodného spoločenstva.

Okrem platu mal Lajčák v Bosne k dispozícií rezidenciu a ochranku, ktoré však pri takto postavených ľuďoch patria ku štandardu.

Funkcia vysokého predstaviteľa vznikla na základe Daytonskej mierovej dohody z roku 1995. Tá ukončila tri a pol roka trvajúcu Bosniansku vojnu.

Noviny Nezavisne novine, ktoré Lajčákov plat zverejnili, mu v roku 2007 udelili titul osobnosť roka.

Ako doplnil Boris Gandel, v súčasnosti Lajčák okrem ministerského platu nemá žiadny iný príjem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu