Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OECD je nespokojná, že SR nemá zákon o trestnej zodpovednosti firiem

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Pracovná skupina OECD pre podplácanie zahraničných verejných činiteľov v medzinárodných obchodných transakciách (WGB) je veľmi nespokojná s tým, že na Slovensku stále nie je prijatá legislatíva upravujúca trestnoprávnu zodpovednosť právnických osôb.

Naposledy si kritiku vypočula zástupkyňa slovenského ministerstva spravodlivosti počas júnového plenárneho zasadnutia pracovnej skupiny v Paríži. Po rokovaní poslal WGB slovenskému premiérovi Robertovi Ficovi list, v ktorom žiada odstrániť tento problém. Píše sa o tom v správe o plnení opatrení na zabezpečenie odporúčaní prijatých Pracovnou skupinou OECD pre úplatkárstvo v medzinárodných obchodných transakciách pre Slovenskú republiku, ktorá je v pripomienkovom konaní.

"Najväčším problémom zostalo niekoľkoročné neriešené odporúčanie WGB na zavedenie efektívnej trestnej zodpovednosti právnických osôb," uvádza sa v materiáli. Slovenská delegátka vysvetlila, aké kroky sa uskutočnili od posledného zasadnutia WGB a od hodnotenia v júni 2012. Argumentovala aj zriadením pracovnej skupiny ministrom spravodlivosti, ktorá má za úlohu pripraviť návrh nového osobitného zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb. Taktiež uviedla, že vláda prijala uznesenie s konkrétnymi úlohami, ktoré sú adresované 11 zodpovedným subjektom spolu s termínmi na splnenie týchto úloh.

"Predseda WGB napriek tomu vyjadril veľkú nespokojnosť s doteraz nesplnenou kľúčovou úlohou, ktorou je prijatie legislatívy upravujúcej trestnoprávnu zodpovednosť právnických osôb," uvádza sa v materiáli.

Zástupkyňa Slovenska prezentovala, že písomný návrh nového zákona nie je zatiaľ pripravený. Čakalo sa totiž na hodnotenie českej legislatívy, ktoré sa uskutočnilo na WGB v marci 2013. Legislatívna úprava tejto problematiky našich susedov bude pre SR inšpirujúca. Návrh nového zákona o trestnej zodpovednosti právnických osôb vzhľadom na prebiehajúce analýzy síce nebude predložený do legislatívneho procesu do konca júna 2013, úloha však bude splnená v náhradnom termíne do konca decembra 2013.

Predseda WGB upozornil na reálne hroziacu možnosť otvorenia ďalšej fázy (3bis) hodnotenia Slovenskej republiky. To by znamenalo značné výdavky Slovenskej republiky, lebo by hradila všetky náklady spojené s týmto hodnotením. "Pristúpenie k fáze 3bis hodnotenia je riešenie, ktoré je pre krajinu zahanbujúce, keďže je to krajné a posledné riešenie. Po nesplnení odporúčania ani v tejto fáze hrozí krajine vylúčenie z WGB," uvádza sa v materiáli.

Slovenská delegátka pre odvrátenie hroziacej možnosti fázy 3bis uviedla, že jej otvorenie by zrejme nebolo efektívnym a účelným riešením a viedlo by iba k zbytočným nákladom. Dodala, že vhodnejším riešením sa javí zaslanie osobného listu predsedu WGB predsedovi vlády SR s vysvetlením situácie a s poukázaním na potrebu urýchleného riešenia zavedenia trestnej zodpovednosti právnických osôb.

"Slovenská delegátka zdôraznila, že Slovenská republika berie odporúčania WGB veľmi zodpovedne, má eminentný záujem nevyhovujúci stav napraviť a okamžite riešiť," píše sa v materiáli. Na plenárnom zasadnutí WGB sa zúčastnili aj zástupcovia Úradu vlády SR, aby mali možnosť priamo poznať stanoviská a reakcie WGB a mohli dať predsedovi vlády detailné informácie z prerokovania ústnej správy.

Česká delegácia upozornila na skutočnosť, že v Slovenskej republike je momentálne vláda zostavená z jednej politickej strany a preto by nemal byť v slovenskom parlamente problém so schvaľovaním príslušnej legislatívy týkajúcej sa trestnej zodpovednosti právnických osôb.

WGB sa nakoniec uzniesla, že vzhľadom na situáciu a vysvetlenia znova pošlú list predsedovi vlády SR. V minulosti už takýto list poslali podpredsedovi vlády a ministrovi spravodlivosti SR a tiež predsedovi vlády SR v decembri 2008 a júli 2009. Spomínaný list poslal predseda WGB slovenskému premiérovi 4. júla.

Cieľom Ministerstva spravodlivosti SR je pripraviť zákon, ktorý ustanoví takzvanú pravú trestnú zodpovednosť právnických osôb. To znamená priame trestné stíhanie právnickej osoby bez ohľadu na dokázanie viny konkrétnej fyzickej osoby.

"Nejde len o medzinárodné záväzky a snahu pripojiť sa k ostatným krajinám európskeho priestoru. V prvom rade nám ide o účinný boj proti množstvu trestných činov, napríklad v oblasti daní, korupcie, obchodovania s ľuďmi či prania špinavých peňazí,“ vysvetlil dôvod zmien minister spravodlivosti Tomáš Borec. Druhy trestov budú pre právnické osoby určené osobitne.

„Pôjde napríklad o finančné sankcie, zákaz uchádzať sa o verejné zákazky alebo aj likvidácia obchodnej spoločnosti,“ vysvetlila plánované zmeny poradkyňa ministra spravodlivosti pre trestné právo Lucia Kurilovská.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu