Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Stav vojaka so zranením hlavy sa výrazne zlepšil

V tejto nemocnici leží slovenský vojak
V tejto nemocnici leží slovenský vojak (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Zdravotný stav slovenského vojaka, ktorému útočník v Afganistane spôsobil vážne zranenie hlavy, sa výrazne zlepšil.

"Je už mimo ohrozenia života," uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Stav tohto vojaka, ako aj druhého ťažko zraneného s priestrelom hrudníka, je stabilizovaný. Obidvaja sú stále hospitalizovaní v americkej vojenskej nemocnici v Landstuhel v Nemecku.

Tá poskytuje najvyššiu úroveň zdravotnej starostlivosti najmä pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Rezort obrany potom umožnil rodinám zranených, aby s nimi boli v nemocnici.

Útočník sa podľa medializovaných informácií volal Lambar Chán. Bol príslušníkom Afganskej národnej armády a na slovenskú jednotku zaútočil 9. júla v afganskom Kandaháre. Išlo o tzv. "green-on-blue" útok, keď „spojenec“ útočí na koaličné sily. Strieľal zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, kde práve mali výcvik slovenskí vojaci.

O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.

Útočník neskôr ušiel z afganského väzenia, na slobodu mu pomohol strážnik jeho cely. Dvojica predstierala, že zadržiavaný muž je chorý a potrebuje ošetrenie vo vojenskej nemocnici. Hnutie Taliban potvrdilo, že strelec bol naň napojený.

Aktuálne zverejnili aj video s útočníkom, na ktorom Taliban útok na Slovákov oslavuje. Po zlyhaní afganských orgánov a následných oslavách teroristu bude podľa premiéra Roberta Fica použitie smrtiacej sily zo strany našich vojakov v podobných situáciách viac ako adekvátne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu