Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Tunisko zasiahla vlna demonštrácií: Dovolenkárom rušia lety, ako sú na tom Slováci?

Zavraždenie opozičného politika vyvolalo v Tunisku nepokoje. Zobraziť galériu (2)
Zavraždenie opozičného politika vyvolalo v Tunisku nepokoje. (Zdroj: SITA)

TUNIS - Obľúbenú dovolenkovú krajinu zasiahla vlna občianskych nepokojov. Kvôlli nej odborári vyhlásili generálny štrajk, v rámci ktorého sa majú rušiť aj lety do a z Tuniska. Zisťovali sme, ako sa situácia v Tunisku dotkne slovenských dovolenkárov.

"Všetky lety do Tuniska a von budú zrušené, pretože zamestnanci na letisku sa pridali ku generálnemu štrajku," povedal hovorca tuniského leteckého úradu.

Konfederácia odborov UGTT chce štrajkom vyjadriť rozhodný odpor proti terorizmu a násiliu. V Tunisku totiž nedávno zavraždili poslanca Muhammada Brahmího z arabskej nacionalistickej strany Ľudové hnutie. Išlo už o druhý prípad zabitia predstaviteľa tuniskej opozície od začiatku tohto roku.

Po zverejnení informácie o zabití Brahmího vypukli vo viacerých mestách Tuniska rozhorčené protesty, ktorých účastníci sa dožadovali odstúpenia vlády vedenej umiernenou islamistickou stranou an-Nahda.

V Sídí Bú Zíd, kolíske revolúcie z roku 2011, ktorá inšpirovala udalosti takzvanej arabskej jari, demonštranti podpálili miestne sídlo vládnej strany.

Tisíce protestujúcich sa zhromaždili aj pred sídlom ministerstva vnútra v Tunise. V meste Safákis polícia nasadila slzotvorný plyn voči stovkám ľudí, ktorí vtrhli do budovy vládneho úradu.

Dovolenkári môžu uviaznuť

Hovorca bratislavského letiska Karol Farkašovský Topky informoval, že počas dnešného dňa má Bratislava naplánované iba dva lety za do Tuniska. "Dnes nad ránom odletelo jedno lietadlo s pozmeneným letovým plánom. Namiesto Monastiru pristálo v Hammamete," informoval Farkašovský. Dnes by do Bratislavy malo priletieť z Tuniska jedno lietadlo s medzipristátím v Prahe. Na nasledujúce dni Bratislava nemá plánované žiadne letecké spojenie s Tuniskom.

Ak máte v krajine naplánovanú dovolenku, pre istotu sa informujte vo svojej cestovnej kancelárií.

Tunisko sa tak po Egypte stalo druhou turisticky obľúbenou krajinou, ktorú zachvátili nepokoje. Podobne ako v prípade Egypta, aj v Tunisku bude zrejme bezpečnejšie zostávať v dovolenkových areáloch a nepúšťať sa do miest.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí ponúka pre turistov možnosť dobrovoľnej registrácie pred odjazdom na dovolenku. V prípade problémov sa tak slovenské úrady dokážu s vami ľahko skontaktovať.

 

Nachádzate sa vy, alebo vaši známi na dovolenke v Tunisku? Podeľte sa s nami o najnovšie informácie priamo z miesta! Píšte na tipy@topky.sk

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu