Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Za nechutnú vodu v Seredi môže chyba v komunikácii: Dodávky obnovili

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SEREĎ – K problémom s kvalitou pitnej vody v Seredi vydala stanovisko Západoslovenská vodárenská spoločnosť (ZSVS), a. s. V ňom výrobná riaditeľka spoločnosti Zuzana Trnková uviedla, že zákal vody bol zapríčinený nárazovým zvýšením dodávky vody z diaľkovodného systému. Uvedený nedostatok zavinila chyba v komunikácii dispečingov dvoch vodárenských sústav. Náhradné zásobovanie vodou cisternami, ktoré bolo naplánované pôvodne aj na dnešný deň, bolo zrušené. K opatreniam pristúpili v Seredi po tom, ako voda z verejného zdroja mala hrdzavú farbu a zapáchala. Zákaz sa týkal pitia vody i varenia z nej.

ZSVS okamžite zabezpečila odber vzoriek z verejného vodovodu, nahlásila zistený stav mestu Sereď a Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Galante a obvyklou cestou informovala obyvateľstvo o tom, že sa pristúpilo k preplachu verejného vodovodu na území celého mesta. "Nakoľko zákal vody bol v rámci mesta rôznej intenzity, v popoludňajších hodinách v pondelok 22. júla sme zabezpečovali náhradné zásobovanie jednou cisternou a v nasledujúcich dňoch už piatimi cisternami. Za celý čas náhradného zásobovanie bolo z mobilných zariadení odobratých cca 47 m3 pitnej vody," informovala Trnková.

Spresnila, že v zmysle zákona ZSVS prevádzkuje súbor objektov a zariadení slúžiacich verejnej potrebe, umožňujúcich hromadné zásobovanie vodou, kde "dodávka vody kvalitou a množstvom je splnená vtokom vody z verejného vodovodu do vodovodnej prípojky". Z toho titulu sa preukazovanie štandardu kvality v dodržiavaní limitných hodnôt ukazovateľov kvality dodávanej pitnej vody vykonáva v mieste vtoku vody z verejného vodovodu do prípojky alebo v najbližšom mieste na verejnom vodovode, kde je preukazovanie technicky vykonateľné. Vzorky na kontrolné rozbory boli odobraté priamo z verejného vodovodu.

"Odobraté vzorky na trase verejného vodovodu vykazovali iba zvýšenie množstva zákalu a tým súvisiaceho železa nad stanovenú medznú hranicu. Analýzou našej spoločnosti ako aj RÚVZ už v čiastkových rozboroch nebolo preukázané žiadne prekročenie biologických a mikrobiologických ukazovateľov," uviedla Trnková. Kvalita vody bola monitorovaná počas celého preplachu a už v pondelok 22. júla na mnohých miestach bola dodávka vody bez preukázaného zákalu.

Voda mala požadovanú kvalitu v ukazovateli zákal už v stredu 24. júla RÚVZ, ale celkové rozbory boli ukončené až vo štvrtok  25. júla a z uvedeného dôvodu nebol dovtedy zrušený zákaz pitia vody. Laboratórne rozbory dnes potvrdili, že mikrobiologické a hydrobiologické ukazovatele  neprekročili stanovený limit  a že sú vyhovujúce. "Napriek uvedeným skutočnostiam sa touto cestou ospravedlňujeme obyvateľom mesta Sereď a okolitých obcí za spôsobené nepríjemnosti a ubezpečujeme ich, že naša spoločnosť pripravuje rozsiahle technické a finančné náročné investície už v tomto roku, od ktorých očakávame výrazné zlepšenie kvality zásobovania danej vodárenskej sústavy," dodala výrobná riaditeľka ZSVS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu