Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Predaj pečiva po novom: Ministerstvo pripravuje nasledovné zmeny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Profimedia)

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pripravilo návrh vyhlášky o pekárskych výrobkoch, cukrárskych výrobkoch a cestovinách, ktorý stanovuje nové členenie, označovanie a narábanie s chlebom a pečivom. V prípade, že ho zodpovedné orgány v takejto podobe schvália, o trištvrte roka by nás čakali nasledovné zmeny.

1. Dozor nad nespratnými spotrebiteľmi

Ak vám vadí, že si niekto naberá pečivo rukami, hoci má k dispozícii rukavice alebo kliešte, možno vás poteší, že ministerstvo by od budúceho roka chcelo práve takýmto počinom zabrániť.

"Nebalený pekársky výrobok, určený na predaj samoobslužným spôsobom, sa ponúka na predaj v zariadeniach s ochranným sklápacím alebo posuvným priehľadným krytom, na ktorom je umiestené poučenie o tom, ako sa môžu zákazníci obslúžiť pri dodržaní zásad hygienického predaja a súčasne sú zariadenia umiestnené tak, aby zamestnanec zodpovedný za predaj dokázal spozorovať akékoľvek porušenie hygienického predaja," uvádza sa v návrhu, ktorý mohli podnikatelia pripomienkovať do 17. júla.

Obchodníci sa však obávajú, že namiesto toho sa radšej zavedie pultový predaj, ako by mali predavači robiť dozor nad neposlušnými zákazníkmi.

2. Krajánie chleba v predajni

V súvislosti s umiestňovaním na trh ministerstvo navrhuje aj ďalšie ustanovenia: "Krájané pekárske výrobky sa umiestňujú na trh balené. Nebalený chlieb sa na požiadanie v predajni prekrojí a predáva podľa hmotnosti. Dodané a nepredané pekárske výrobky sa z predajní k výrobcovi nevracajú. Prepravné obaly určené na prepravu pekárskych výrobkov sa nepoužívajú na iné účely."

3. Bratislavské rožky

Možno ani len netušíte, že tento druh výrobku existuje, ale ministerstvo má jasno v tom, aké požiadavky by malo spĺňať, aby mohlo používať tento názov. Súvisí to s certifikátom z Bruselu, ktoré získali ako naša tradičná pochúťka. Môže sa ním tak označovať iba "jemné pečivo, ktoré obsahuje hmotnostných ako zložku výrobku najmenej 40 hmotnostných % makovej náplne alebo najmenej 40 hmotnostných % orechovej náplne; v tvare podkovičky ak ide o makový výrobok alebo písmena C ak ide o orechový výrobok, s lesklou, jemne parcelovanou vrchnou kôrkou hnedej až tmavohnedej farby, so svetlejším jemným žilkovaním, ktoré pripomína mramorovanie".

4. Rozdiel v čerstvom a dopečenom pečive

Ak budú predajne ponúkať čerstvé pečivo, musia si dávať dobrý pozor na to, aby sa týmto pojmom nehrdili aj predpečené rožky či chlieb. Okrem toho má ísť o výrobok, ktorý je umiestený na trh a ponúknutý spotrebiteľovi najneskôr do 24 hodín po upečení.

Nebalený pekársky výrobok, ktorý sa v hotovom stave prevádzkovateľom zmrazí, ale spotrebiteľovi sa ponúka v rozmrazenom stave, musí zase niesť označenie „rozmrazené“. Pekársky výrobok vyrábaný inde ako v pekárni dopečením z predpečeného chladeného alebo zmrazeného polotovaru sa v mieste ponuky na predaj bude označovať slovami „vyrobené dopečením z chladeného polotovaru“ alebo „vyrobené dopečením zo zmrazeného polotovaru“.

5. Pojem pekáreň

Podľa nového návrhu si už označenie pekáreň neudelí len tak hocikto. Pôjde totiž iba o tie potravinárske prevádzky, ktoré umožňujú vykonávať všetky technologické operácie potrebné na výrobu pekárskych výrobkov, od miesenia cesta, cez tvarovanie, kysnutie až po tepelnú úpravu.

6. Požiadavky na chlieb

V prípade, že sa vám niečo na vašom zakúpenom chlebíku nezdá, sformulovalo ministerstvo aj takéto požiadavky: "Chlieb má rovnomerne sformovaný tvar a vzhľad v súlade s príslušným druhom chleba podľa vlastnej špecifikácie výrobcu; hladkú alebo narezanú kôrku alebo s otlačkom ošatky, lesklú alebo pomúčenú, celistvú alebo s povrchovou úpravou, bez zreteľne obnaženej striedky; praskliny, ktoré nie sú z dôvodov povrchovej úpravy, môžu byť najviac do jednej tretiny priemeru chleba alebo dĺžky chleba; striedku dobre prepečenú, pórovitú, pružnú podľa druhu, farby zodpovedajúcej receptúre jednotlivých druhov chleba, neoddeľujúcu sa od kôrky. Pečivo a ostatné pekárske výrobky spĺňajú požiadavky podľa vlastnej špecifikácie výrobcu."

Návrh vyhlášky musí ešte odobriť aj Európska komisia a Brusel, tak aby bola v súlade s právne záväzným aktom Európskej únie v oblasti technických noriem a technických predpisov a označovania potravín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu