Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na zvýšenie bezpečnosti na železničných priecestiach pôjde 6 miliónov eur!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Na zvyšovanie bezpečnosti na železničných priecestiach dá štát v priebehu nasledujúcich troch rokov spolu 6 miliónov eur. V rokoch 2014, 2015 a 2016 pôjde každý rok na tento účel suma dva milióny eur. Financie vyčlení rezort dopravy v rámci výdavkov svojej kapitoly.

Vyplýva to z Komplexného programu riešenia problematiky železničných priecestí, ktorý pripravilo ministerstvo dopravy pod vedením Jána Počiatka (Smer-SD). Materiál už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním a mala by sa ním zaoberať vláda.

V súčasnosti je na Slovensku 2160 železničných priecestí, z toho je 1088 zabezpečených a 1072 nezabezpečených. Z celkového počtu priecestí je však 904 vybavených zastaraným typom zabezpečovacieho zariadenia.

Cieľom rezortu dopravy je preto zvýšiť bezpečnosť na priecestiach, a to tak, že sa zníži počet nezabezpečených priecestí, zvýši sa úroveň zabezpečenia na vybraných priecestiach, alebo sa zrekonštruujú už existujúce zabezpečovacie zariadenia. Na niektorých priecestiach sa vybuduje mimoúrovňové križovanie železničnej trate a cesty a prijať by sa mali aj zmeny v legislatíve.

Keďže peniaze na tento účel nájde rezort dopravy vo vlastnej kapitole a v rámci zdrojov Železníc Slovenskej republiky, proti materiálu nemá výhrady ani ministerstvo financií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu