Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Novým šéfom Sociálnej poisťovne má byť Bernátek

Viera Tomanová
Viera Tomanová

BRATISLAVA - Novým šéfom Sociálnej poisťovne by sa mal stať Ivan Bernátek, ktorý je v súčasnosti poradcom ministerky práce Viery Tomanovej.

Napísal to dnes istý internetový portál. Tomanová túto informáciu nepotvrdila. Bernátek má údajne blízko k vládnej strane Smer-Sociálna demokracia premiéra Roberta Fica.

Národná rada začiatkom decembra súhlasila s posilnením kompetencií vlády pri riadení Sociálnej poisťovne, ktorá hospodári s viac než 100 miliardami korún ročne. Na čele poisťovne už nebude päťčlenná rada riaditeľov, ale len generálny riaditeľ, ktorého bude voliť a odvolávať vláda.

Bernátek pôsobil na ministerstve práce podľa portálu ešte za čias ministra Petra Magvašiho, pričom pracoval na príprave a realizácii projektu správy sociálnych dávok. Išlo o zmenu celého informačného systému Sociálnej poisťovne. Z tejto pozície ho odvolal krátko po svojom nástupe na ministerský post Ľudovít Kaník.

Bernátek je nezávislým konzultantom v sociálnej oblasti inštitútu ASA (Analýzy, stratégie, alternatívy), ktorý pred dvomi rokmi založili ľudia zo Smeru-SD, uviedol portál.

Tomanová povedala, že dnes ešte nevie povedať, kto bude šéfom Sociálnej poisťovne. Priznala však, že prebiehajú koaličné dohovory. Kandidatúru nepotvrdil ani Bernátek.

Zmeny v právomociach v riadení Sociálnej poisťovne navrhla na decembrovej schôdzi parlamentu poslankyňa vládnej strany Smer-SD Jana Laššáková. Opozícia kabinetu už dlhšie vyčíta, že sa snaží vo svojich rukách koncentrovať moc.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu