Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bližšie k domovu: Zranených slovenských vojakov previezli z Afganistanu do Nemecka

Ich zosnulý brat v zbrani Daniel sa už domov nevráti
Ich zosnulý brat v zbrani Daniel sa už domov nevráti (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dvoch slovenských vojakov, ktorí utrpeli v utorok (9. júla) ťažké zranenia pri útoku afganského vojaka na slovenskú strážnu jednotku v Kandaháre, previezli dnes na základňu Ramstein v Nemecku. Informoval hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Milan Vanga.

"Zdravotný stav oboch vojakov je stabilizovaný, jeden z nich je stále udržiavaný v umelom spánku," uviedol Vanga. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké vzdušné sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. 

Lietadlo so zranenými vojakmi vzlietlo podľa hovorcu OSSR krátko po tretej hodine ráno stredoeurópskeho času a v Ramsteine malo byť približne o 11.30.

Vo  vojenskej nemocnici sa podľa jeho slov obaja vojaci podrobia ďalším lekárskym zákrokom. "Je to najvyššia úroveň zdravotníckej starostlivosti, akú dokážeme v tejto situácii zariadiť. Verím, že sa skoro zotavia," povedal na margo zranených vojakov minister obrany Martin Glváč.

V stredu (10.7.) ťažko zranených vojakov navštívil v Kandaháre spolu s ministrom obrany premiér Robert Fico. Vládny špeciál zároveň previezol do Slovenskej republiky telo tragicky zosnulého čatára Daniela Kavuliaka, ktorý pri útoku prišiel o život.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu