Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na Slovensku vyčíňa počasie: Ľad z krúpov zasypal mestá a dediny!

Toto po sebe búrka zanechala v Trebišove Zobraziť galériu (5)
Toto po sebe búrka zanechala v Trebišove (Zdroj: Tip čitateľa)

HEĽPA - Po údere blesku sa dnes rozhorel požiar v centre horehronskej obce Heľpa. Ako povedal starosta obce Jozef Fillo, požiar sa šíril mimoriadne rýchlo a napriek dažďu museli zasahovať hasiči. V susednej obci Polomka v tom istom čase padal ľadovec.

Vaše tipy

Hospodárske budovy plné sena začali dnes horieť s najväčšou pravdepodobnosťou po zásahu blesku. Požiar začali likvidovať hasiči z Pohorelej a pridali sa k nim aj hasiči z Brezna. "Akurát som šiel cez dedinu, keď to buchlo. Do troch minút bolo všetko v plameňoch a horelo napriek silnému dažďu. Hasiči, našťastie, zasiahli včas a oheň sa nestihol rozšíriť na susedné budovy. Hneď vedľa je pritom postavená obývaná drevenica," povedal Fillo.

Búrka na Horehroní v rovnakom čase udrela aj v Polomke. "V priebehu niekoľkých minút padali takmer v celej dedine krúpy. Bolo ich toľko, že sa dali zametať. Zatiaľ ale nemáme hlásené priame škody, ktoré by búrka mohla napáchať," doplnil starosta Polomky Ján Lihan. 

Dnes (11.07.2013) okolo 15 hod. sa aj v Trebišove vyskytla intenzívna búrková činnosť sprevádzana aj krúpami. Na výstupe z rádiolokátora sme mohli pozorovať odrazivosti v tvare háčika (ang. Hook echo), ktoré sú jedným zo znakov intenzívnej búrky. Náša pozorovateľka na stanici v Milhostove neďaleko Trebišova zaznamenal krúpy o veľkosti 1 cm. V centre Trebišova padali však väčšie krúpy. Informovala SHMU.

Takéto krúpy padali v Trebišove:

Na Slovensku vyčíňa počasie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu