Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Unikátna operácia v Košiciach: Milanovi vložili do hlavy pol kilový plát titanu!

Zobraziť galériu (10)
(Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Konečne sa zbavil bolesti hlavy, začal chodiť a jeho deformovaná lebka získala správny tvar. Popradčanovi Milanovi Kokymu (52) sa opäť zmenil život k lepšiemu. Ako prvému pacientovi na Slovensku mu voperovali košickí lekári špeciálny na mieru ušitý titanový implantát, ktorý vyvinuli vedci v Košiciach.

Bývalý husľový virtuóz Koky bol ešte pred vyše troma rokmi zdravý muž plný sily. Zvrat nastal v jeden májový deň 2010. „Išiel som z obchodu a naraz som spadol. Narazil som hlavou na ostrý kameň a niekoľko dní som bol v kóme. Nič bližšie si nepamätám. Mal som opuch mozgu, krvácanie do mozgu a ochrnul som na ľavej strane. Vyše dvoch rokov som bol na vozíku. Potom som cez internet nakontaktoval pána profesora Andreja Jenča a výsledok už poznáte,“ s úsmevom nám prezradil šťastný pacient, ktorý náročnú operáciu hlavy absolvoval len pred týždňom.

„Súčasná veda pripravila biomedicínskymi technologickými postupmi možnosti na riešenie veľkých strát tkanív. Vo svete sú tieto technológie už zaužívané a na Slovensku sú tieto postupy v štádiu rozvoja,“ hovorí operatér profesor Andrej Jenča. Aby sa táto unikátna operácia mohla konať, pacient musel na „svoj“ implantát a na prípravu čakať pol roka. „Operácia trvala dva a pol hodiny a pacient už po 2 hodinách od skončenia operácie začal chodiť,“ dodáva.

Unikátny implantát vyvinuli odborníci štyroch košických inštitúcií. Slovenskej akadémie vied, Technickej univerzity, Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a Univerzitnej nemocnice PJŠ v Košiciach. „Podarilo sa nám vytvoriť implantát šitý na mieru, vyvinutý a vyrobený na báze najnovších technológií a materiálov. Z konštrukčného hľadiska je uvedený implantát unikát, nakoľko ide o škrupinový model vyrobený titanovým synterovaním. Na priereze má 1,5 milimetra a váži 400 gramov. Celá vyvinutá technológia a výskum stál 3 milióny eur a pracovalo na ňom 43 ľudí,“ prezradil šéf vývojového tímu, profesor Jozef Živčák.

Implantáty stoja od 10 do 35 tisíc eur a sú individuálne hradené zdravotnou poisťovňou. Profesor Jenča sa už po 15. Auguste chystá na náročnú operáciu, ktorá na Slovensku ešte nebola. „Budeme rekonštruovať pacientovi polovicu tváre, pretože po ťažkom úraze mu úplne chýba. Už teraz však mám 17 pacientov, ktorí tiež v budúcnosti podstúpia operáciu s našimi novými implantátmi,“ dodáva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu