Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Záchranári zasahovali v Tatrách: Český turista našiel na chodníku Poliaka v bezvedomí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

POPRAD – Český turista našiel dnes dopoludnia na turistickom chodníku z Popradského plesa smerom na Rysy vo Vysokých Tatrách neznámeho turistu v bezvedomí. Krátko nato sa turista prebral z bezvedomia, mal však problémy s dýchaním.

Privolaní záchranári Horskej záchrannej služby poskytli 23-ročnému poľskému turistovi neodkladnú zdravotnú starostlivosť a s podozrením na prekonaný epileptický záchvat ho transportovali na zastávku Popradské pleso, kde ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej zdravotnej pomoci na ďalšie ošetrenie, informovala Horská záchranná služba.

Horskí záchranári z Vysokých Tatier zasahovali aj v utorok. Okolo poludnia potrebovala pomoc 12-ročná poľská turistka pri Belianskej jaskyni. Dievčina pociťovala celkovú vyčerpanosť. Záchranári ju na mieste ošetrili a následne transportovali na parkovisko, kde ju odovzdali privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci.

Pri zostupe z Chaty pod Rysmi vo Vysokých Tatrách sa dnes popoludní vážne zranil 60-ročný český turista. Muž sa pravdepodobne pošmykol a pri následnom asi päťmetrovom páde utrpel viaceré poranenia. Horskí záchranári požiadali o súčinnosť leteckých záchranárov. Vrtuľník na heliporte v Starom Smokovci vzal na palubu záchranára Horskej záchrannej služby. Českého turistu, ktorý si pri páde zlomil nohu, ruku a rebrá, záchranári po príchode ošetrili. Následne vrtuľník v sieti previezol zraneného turistu k Žabím plesám. Tu zraneného muža záchranári preložili na palubu vrtuľníka, ktorý ho transportoval do popradskej nemocnice na ďalšie ošetrenie. Už počas záchrannej akcie sa zhoršovalo počasie, preto horský záchranár zostal pod chatou, aby pomohol pri zostupe dcére zraneného muža, informovala Horská záchranná služba.

V rukách zdravotníkov skončila v pondelok popoludní aj 16-ročná slovenská turistka. Tá si pri túre na hrebeni Malej Fatry v oblasti Pekelníka poranila koleno a nemohla samostatne pokračovať. Horskí záchranári ju na mieste ošetrili a na nosidlách ju transportovali do Snilovského sedla. Na lanovke ju následne zviezli do údolia, zranenú turistku odovzdali privolanej posádka Rýchlej zdravotnej pomoci na prevoz do nemocnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu