Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na Chopku pristáli astronauti s časovou kapsulou: Zanechajte svoj odkaz aj vy!

Z lanovky vystupuje dvojica astronautov Zobraziť galériu (3)
Z lanovky vystupuje dvojica astronautov (Zdroj: tatry mountain resorts)

DEMÄNOVSKÁ DOLINA - Dvaja astronauti "pristáli" počas víkendu v Nízkych Tatrách na druhom najvyššom vrchu - na Chopku. Do nadmorskej výšky 2004 m.n.m vyviezli časovú kapsulu s odkazmi pre nasledujúce generácie. Počas svojej misie na Zemi ich sprevádzal aj známy Tatranec.

Tento víkend sa na Chopku pri údolnej stanici lanovky Funitel napriek nepriaznivému počasiu zišlo približne 200 ľudí, ktorí zobrali do rúk ceruzky a napísali svojim známym, láskam, priateľom, rodine, budúcim generáciam či sami sebe odkaz, ktorý pretrvá v tatranskej prírode 20 rokov.

Unikátny projekt časovej kapsuly je zosobnením myšlienky, že odkaz či myšlienka človeka pretrvá v čase rovnako ako v ňom pretrváva. Kapsula sa postupne zapĺňa obálkami s odkazmi, v ktorých si ľudia želajp, aby boli zdraví, mladí duchom a krásni vo vnútri alebo aby našli to, čo stále hľadajú.

Na Chopku pristáli astronauti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: tatry mountain resorts)

Vesmírni cestovatelia sprevádzali časovú kapsulu až na vrchol Chopku a uložili ju na miesto, kde si ešte pár mesiacov môžu vhodiť odkaz tí, ktorí tak zatiaľ neurobili. „Cestujeme 20 rokov priestorom a časom, zastavili sme sa aj v tejto prekrásnej prírode Nízkych Tatier," prehovoril jeden z astronautov.

Na Chopku pristáli astronauti
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: tatry mountain resorts)

Oficiálnu obálku s ceruzkou a odznakom, vďaka ktorému si jeho držiteľ bude môcť v budúcnosti správu prečítať, nájdu návštevníci strediska v Infocentre na Bielej Púti v Jasnej. Zanechať odkaz v časovej schránke budete môcť do 30. novembra 2013  na výstupnej stanici lanovky Funitel. Následne bude jej obsah zapečatený vekom so symbolom draka, ktorý znázorňuje nezničiteľnosť v čase. Drak Deminán je odvekým symbolom Demänovskej Doliny a strážcom jej tajomstiev.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu