Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Festivaly čakajú kontroly pokladní aj alkoholu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na pokladne, alkohol i tabak na letných festivaloch si posvietia kontrolóri finančnej správy. Kontroly zamerajú na pokladničné bločky či okolkovaný alkohol.

Ako ďalej informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková, "prevádzky na letných festivaloch - bufety s občerstvením či upomienkovými predmetmi majú podľa zákona o elektronickej registračnej pokladnici povinnosť pri predaji tovaru vystavovať bloky z registračnej pokladne. Blok je podnikateľ povinný vystaviť bez zbytočného odkladu po prijatí hotovosti."

Kontroly na festivaloch sa zamerajú aj na alkohol v bufetoch. Predajcovia musia mať povolenie na predaj alkoholu, doklady o jeho kúpe a fľaše musia byť označené kolkovými známkami. Colníci a daniari budú podľa Macíkovej kontrolovať tiež tabak a tabakové výrobky.

Tie podľa zákona musia byť tiež riadne okolkované a predávajúci musí mať doklad o ich kúpe. Na niektorých festivaloch bude pri kontrolách pomáhať aj vycvičený pes. Hovorkyňa finančnej správy dodala, že kontroly na festivaloch sa uskutočnia po dohode a v spolupráci s organizátormi festivalu.

Kontrolóri finančnej správy navštívili ešte minulý týždeň bratislavské hudobné festivaly. V každej z kontrolovaných prevádzok zistili podľa Macíkovej pochybenia. Vo štvrtok 20. júna boli kontrolóri finančnej správy - colníci aj daňoví kontrolóri, na Tyršovom nábreží na festivale BA City beats 2013. Zamerali sa tu na dodržiavanie zákona o elektronických registračných pokladniach.

Zaujímali sa o evidovanie tržieb v pokladni a vydávanie pokladničných bločkov. Na mieste zistili hneď niekoľko porušení zákona: podnikateľ nezaevidoval tržbu v elektronickej registračnej pokladnici - nevydal bloček; nevyhotovil paragón ako náhradný doklad vyhotovený namiesto pokladničného dokladu a kniha elektronickej registračnej pokladnice nebola umiestnená na predajnom mieste.

O deň neskôr, v piatok 21. júna, boli daňoví kontrolóri na Zlatých pieskoch na festivale Projekt X festival. Aj tu zistili viacero pochybení: nezaevidovanie tržby v pokladni, alebo to, že kniha elektronickej registračnej pokladnice nebola umiestnená na predajnom mieste. "Na základe nálezov z kontrol uložia kontrolóri daňovým subjektom pokuty v zákonom stanovenom rozpätí od 30 do 6 600 eur," dodala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu