Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Post sa vraj ujde aj Schusterovmu synovi

Peter Schuster by sa mal dostať do dozornej rady Východoslovenskej energetiky
Peter Schuster by sa mal dostať do dozornej rady Východoslovenskej energetiky

BRATISLAVA - Do orgánov energetických spoločností, v ktorých má štát podiel, by mali zasadnúť aj syn bývalého prezidenta Rudolfa Schustera a spolupracovník kontroverzného podnikateľa Juraja Širokého.

Peter Schuster by sa mal dostať do dozornej rady Východoslovenskej energetiky (VSE). V dozornej rade spoločnosti SPP - preprava by mal štát zastupovať Martin Ryba, ktorý je spolu so Širokým konateľom firmy Marketing SZĽH. Informoval o tom dnes denník Sme.

Zatiaľ čo Schustera by malo valné zhromaždenie distribútora elektriny VSE zvoliť ešte tento týždeň, nomináciu Rybu do prepravcu plynu Fond národného majetku (FNM) dočasne zastavil. Dôvodom bolo, že FNM by stratil svojho zástupcu v podniku.

Peter Schuster predtým podnikal v stavebníctve. Do funkcie ho navrhla Slovenská národná strana (SNS). "Proste som sa rozhodol, že tam bude nominovaný, tak je nominovaný," povedal televízii TA3 predseda SNS Ján Slota. Rybu podľa zdroja navrhla najsilnejšia vládna strana Smer-sociálna demokracia.

Ryba je v spoločnosti Marketing SZĽH výkonným riaditeľom a konateľom, pričom druhým konateľom je podnikateľ a šéf hokejového zväzu Široký. Širokého obvinil jeho bývalý spolupracovník a šéf českých harvardov Viktor Kožený z tunelovania fondov. Jeho meno sa spomínalo tiež v súvislosti so zoznamami agentov komunistickej Štátnej bezpečnosti (ŠtB).

Denník pripomína, že funkciu by mala dostať aj dcéra bývalého poslanca vládnej Ľudovej strany-Hnutia za demokratické Slovensko Alojza Engliša, bývalý finančný riaditeľ Slovenských elektrární Jaroslav Ninčák alebo bývalý veľvyslanec v Číne Peter Paulen.

Opozícia návrhy kritizovala. Podpredseda najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ-DS Ivan Mikloš tvrdí, že ide o ďalší dôkaz prepojenia Smeru na svojich sponzorov a zároveň sa objavujú známe mená z minulosti.

Kritiku opozície aj tlače doteraz vyvolalo niekoľko sporných návrhov do orgánov podnikov s podielom štátu. Napríklad do predstavenstva podniku Trnavská teplárenská sa dostala 23-ročná dcéra poslanca Slovenskej národnej strany Jozefa Ďuračku. Do dozornej rady správcu ropovodov Transpetrol zase nastúpil kontroverzný podnikateľ a bývalý šéf železiarní VSŽ Košice Július Rezeš.

Opoziční kresťanskí demokrati (KDH) preto už prišli s iniciatívou na podanie návrhu na odvolanie ministra hospodárstva Ľubomíra Jahnátka. Ďalšie dve opozičné strany sa však k návrhu postavili zdržanlivo.

Schusterov syn neuviedol, či je nominovaný


Peter Schuster, syn exprezidenta Rudolfa Schustera, v utorok v telefonickom rozhovore pre agentúru SITA nepotvrdil, ale ani nepoprel, že by mal byť nominovaný za člena Dozornej rady (DR) akciovej spoločnosti Východoslovenská energetika (VSE) Košice. "Nemám žiadnu reakciu. Nevidím dôvod, aby som sa vyjadroval," povedal Peter Schuster, ktorý by mal údajne v Dozornej rade VSE zastupovať Fond národného majetku SR. Peter Schuster zatiaľ podnikal predovšetkým v stavebníctve.

Valné zhromaždenie VSE by sa malo konať v piatok a hlavnými bodmi programu sú zmeny v predstavenstve a dozornej rade. Ako pre agentúru SITA uviedol hovorca VSE Boris Peško, vedenie sa nebude vyjadrovať k pripravovaným zmenám v orgánoch spoločnosti.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu