Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zástupcom riaditeľa STV je jeho protikandidát

Radim Hreha je novým riaditeľom STV
Radim Hreha je novým riaditeľom STV

BRATISLAVA - Zástupcom nového riaditeľa Slovenskej televízie Radima Hrehu je oddnes jeho protikandidát z volieb Roman Lipták. Hreha dnes Rade STV povedal, že si doterajšieho výkonného riaditeľa produkčného domu Forza vybral, lebo mu bol od začiatku volieb blízky jeho projekt. Hreha vymenil aj šéfredaktora spravodajstva.

Nový šéf STV zároveň predstavil svojho spolupracovníka hlavného analytika Českej televízie Nikolaja Savického, ktorý bude od 15. januára riaditeľom strategického rozvoja STV, hlavne digitalizácie. Rozhodol sa tiež od 1. januára vymeniť súčasného šéfredaktora spravodajstva Rolanda Kyšku za bývalého pražského spravodajcu Slovenského rozhlasu Jána Šmihulu, niekdajšieho šéfredaktora Rádia Slovensko.

V prípade niekdajšieho riaditeľa kreatívneho centra televízie Markíza Liptáka ide o podobnú dohodu, aká sa na jar odohrala v rozhlase po zvolení Miloslavy Zemkovej do kresla riaditeľky. Tá svojmu protikandidátovi Ľubošovi Machajovi takisto ponúkla post štatutárneho zástupcu a programového riaditeľa.

Lipták bude výkonným riaditeľom STV až do zmeny organizačnej štruktúry televízie na divízny systém, povedal Hreha. Na najbližšom zasadaní rady Lipták predstaví rade svoje programové plány na najbližšie roky.

Doterajšieho výkonného riaditeľa STV Branislava Zahradníka Hreha vrátil do pozície riaditeľa komunikačného centra, kde začínal po nástupe do manažmentu bývalého riaditeľa Richarda Rybníčka. Ako dlho zostane v televízii, je otázne.

Podľa Hrehu je totiž neštandardné, že bývalé vedenie pár dní pred odchodom podpísalo zmluvy za 160 miliónov korún. Pobúrilo to aj niektorých členov rady, lebo im Zahradník s bývalým štatutárom televízie Ľuborom Košútom sľubovali, že s nimi prerokujú všetky väčšie záväzky. K ďalším personálnym zmenám sa však riaditeľ vyjadrí po analýze. Zahradník je na dovolenke, jeho vysvetlenie sa ČTK zatiaľ nepodarilo získať.

Bývalé vedenie STV vypracovalo aj návrh rozpočtu televízie na rok 2007, ktorý na rozdiel od doterajších vyrovnaných rozpočtov počíta so stratou 284 miliónov korún. V tom je zarátaná zvýšená DPH i príjmy z predaja majetku, ktoré na rozdiel od tohto roka nebudú.

Hreha dnes návrh rozpočtu stiahol, lebo s ním nesúhlasí, prepracovaný ho predloží v januári. "Stratu budeme chcieť znížiť, pretože v niektorých položkách sú rezervy," povedal novinárom riaditeľ. Nevylučuje ani žiadosť vláde o oddlženie inštitúcie.

Rada STV dnes tiež uznala sťažnosť Ministerstva vnútra na neobjektívnosť dvoch príspevkov o študentke maďarskej národnosti Hedvigy Malinovej v relácii Reportéri. Malinová vzbudila rozruch, keď oznámila, že ju v Nitre prepadli dvaja muži za to, že hovorila po maďarsky. Polícia však tvrdí, že si útok vymyslela. Podľa ministerstva šéf Reportérov Eugen Korda vyslovil viaceré tvrdenia bez reakcie druhej strany, hoci ju mal nakrútenú. Podľa rady tak príspevky porušili Chartu spravodajstva STV.

Hreha povedal, že sa s tvorcami relácie stretne. Celé spravodajstvo a publicistiku chce posunúť ku kvalitnejšiemu sprostredkovávaniu reality na európsku úroveň po vzore Českej televízie. Prípadné chyby chce odstrániť vnútornou diskusiou. Na druhej strane nechce, aby ktokoľvek z politikov zasahoval do spravodajstva a publicistiky STV.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu