Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

SHMÚ varuje: Dunaj by mal už cez víkend stúpať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Vladimír Labát)

BRATISLAVA - Hladina Dunaja by mala počas víkendu podľa predpovedí meteorológov stúpať. Na povodie Dunaja v Nemecku spadlo za 24 hodín (k 6:00) v nižších polohách od 3 do 17 milimetrov zrážok. Najviac zrážok bolo v povodí alpského prítoku Inn, ako aj na ďalších alpských prítokoch Traun, Enns a Ybbs v Rakúsku, kde spadlo od 30 do 60 milimetrov dažďa.

„Na Dunaji očakávame počas víkendu ďalšie výdatné zrážky, najmä v jeho alpských regiónoch, s úhrnmi zväčša od 20 do 30 milimetrov a v ťažisku zrážok až nad 60 milimetrov, a to z piatka na sobotu, ale aj zo soboty na nedeľu (2.6.). Vzhľadom k predpokladanému vývoju poveternostnej situácie očakávame počas víkendu a na začiatku budúceho týždňa vzostup hladiny Dunaja aj na jeho slovenskom úseku, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia hodnôt zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity,“ uviedla dnes hydrologička SHMÚ Katarína Matoková.

Tieto zrážky súvisia s tlakovou nížou nad strednou Európou, ktorá okrem iného spôsobila aj výrazné vzostupy na slovenských tokoch v priebehu včerajšieho dňa, ktoré pretrvávajú až dodnes. Na menších tokoch v povodiach hornej Nitry, Turca, stredného Hrona, Slanej a na tokoch na juhovýchode Slovenska boli dosiahnuté a prekročené hladiny zodpovedajúce 1. až 3. stupňu povodňovej aktivity. „Namerané úhrny na území Slovenska predstavovali k dnešnému ránu od 8 do 51,1 milimetra zrážok. V ďalších dňoch výraznejšie zrážky na území Slovenska neočakávame, to znamená, že situácia by sa mala stabilizovať,“ dodal hydrológ SHMÚ Peter Smrtník.

Meteorológovia SHMÚ predpokladajú, že ustávanie zrážkovej činnosti v alpskej oblasti príde až v nedeľu, a to vplyvom rozširovania sa výbežku vyššieho tlaku vzduchu od západu. To znamená, že vzostup v dolnej časti slovenského úseku Dunaja až po Štúrovo bude pretrvávať až do polovice budúceho týždňa. Celý hydrologický vývoj vodných hladín na Dunaji bude závisieť od množstva reálne spadnutých zrážok počas víkendu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu