Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Chrípková epidémia podľa lekárov zatiaľ neprepukla

BRATISLAVA - Chrípková epidémia zatiaľ podľa lekárov neprepukla, aj keď v ambulanciách pribúdajú ľudia s podobnými zdravotnými ťažkosťami.

Minulý týždeň Úrad verejného zdravotníctva zaznamenal v porovnaní s predchádzajúcim týždňom asi o 5000 nových ochorení viac, zatiaľ však vraj nejde o dramatický nárast. Prispieva k nemu aj súčasné počasie. Teplo a sychravo šíreniu vírusov vyhovuje viac, než mrazy, zhodli sa lekári, ktorých ČTK oslovila.

"Vírus chrípky zatiaľ nebol izolovaný, aj jeho aktivita je slabá," povedala ČTK epidemiologička Margaréta Sláčiková z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ). Chrípka sa podľa nej od podobných ochorení líši rýchlym nábehom, napríklad zimnicou, triaškou a teplotami nad 38 stupňov Celzia.

Nádchu, kašeľ a ďalšie zdravotné ťažkosti, ktoré pripomínajú chrípku, spôsobuje podľa Sláčikovej približne stovka vírusov. Úrad, ktorý pravidelne sleduje výskyt chrípkových a chrípke podobných ochorení, zaznamenal minulý týždeň celkovo viac než 50.000 nových pacientov.

Situácia nie je kritická ani v Nových Zámkoch, kde minulý týždeň zavreli pre vysokú chorobnosť jednu zo škôl, myslí si detská lekárka Margita Suchá. Šírenie vírusov by podľa nej mohli pribrzdiť napríklad blížiace sa zimné prázdniny, počas ktorých sa budú deti menej stretávať vo veľkých kolektívoch. Medzi najčastejšie obete chrípky a podobných chorôb patrí totiž detská populácia.

V priebehu zimy sa však podľa odborníkov chrípka pravdepodobne rozšíri, pretože epidémie sa Slovensku v poslednom období vyhli podľa štatistík len v rokoch 1987, 1988 a 2002. Na chrípku každoročne ochorejú jeden až dva milióny Slovákov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu