Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Proces s Frunim vrcholí záverečnými rečami

Vladimír Fruni
Vladimír Fruni

PEZINOK - Proces s bývalými majiteľmi skrachovaných nebankových spoločností Horizont a BMG Invest pred Špeciálnym súdom dnes vrcholí záverečnými rečami.

Vladimír Fruni a jeho spoločníci sa zodpovedajú z podvodu a z porušenia pravidiel v hospodárskom styku, za čo im hrozí až 12-ročné väzenie. Po krachu nebankových firiem prišli tisíce ľudí o miliardy korún.

Prípad sa ťahá už takmer päť rokov. Polícia na začiatku marca 2002 zatkla Fruniho a Mariána Šebeščáka v Chorvátsku. Mesiac predtým krach Horizontu a BMG Invest pripravil takmer 170.000 klientov spolu o 14,45 miliardy korún. Z podvodu sa zodpovedá aj František Matik, ktorý sa však ukrýva v zahraniční, a bývalá ekonomická riaditeľka Horizontu Anna Molčanová stíhaná na slobode.

Obžalovaní podľa prokurátora vylákali od ľudí peniaze, sľubovali im nerealisticky vysoké výnosy, no ich firmy netvorili žiaden zisk. "Trestná činnosť bola jednoznačne preukázaná znaleckým posudzovaním," povedal v záverečnej reči špeciálny prokurátor. Navrhol, aby obžalovaným Frunimu a Matikovi uložil súd trest na hornej hranici sadzby a Šebeščákovi a Molčanovej v jej hornej polovici. Za podvod, pri ktorom sa spôsobí veľká škoda, možno uložiť väzenie päť až 12 rokov.

Záverečné reči môže okrem prokurátora a obžalovaných predniesť takmer desiatka ich obhajcov. Nie je preto isté, či všetky odznejú ešte dnes. Po skončení záverečných rečí a posledného slova obžalovaných už súd môže vyniesť prvé rozsudky. Rovnako však môže ešte nariadiť ďalšie dokazovanie a v hlavnom pojednávaní pokračovať.

Od konca 90. rokov minulého storočia viaceré slovenské nebankové spoločnosti nalákali ľudí na vysoké úroky a pripravili ich spolu asi o 25 miliárd korún. Po krachu firiem už klienti svoje vklady späť nedostali. Nová vláda Roberta Fica (Smer-SD) však sľúbila, že týchto klientov čiastočne odškodní.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu