Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Zdravotníka- Anjela smrti odsúdili na 20 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Jaroslav D., ktorý dostal od médií prezývku Anjel smrti, má ísť na dvadsať rokov do väzenia. Okresný súd Bratislava I ho dnes uznal vinným z toho, že úmyselne podal pacientke na zmiernenie bolesti dávku lieku, ktorá ju usmrtila. Podľa súdu mu dokázali aj nezákonné držanie psychotropných látok. Obhajca sa voči rozsudku odvolal priamo v pojednávacej miestnosti, prokurátorka sa chce rozhodnúť v zákonnej lehote.

Zatiaľ neprávoplatný dvadsaťročný trest pre zdravotníka predstavuje úhrnný trest za oba trestné činy – vraždu a prechovávanie nedovolených látok. Trest si má odsedieť vo väzení s najvyšším stupňom stráženia. Súd mu tiež nariadil dohľad na dva roky a tiež dvojročný zákaz vykonávať zdravotnícku činnosť. Podľa súdu sa ku skutku priznal ešte v prípravnom konaní.

„Potom došlo k zmene obhajcu a následne aj k totálnej zmene výpovede obžalovaného. Bola to účelová zmena v snahe zbaviť sa zodpovednosti za úmyselný trestný čin,“ vyhlásil predseda senátu. Jaroslav D. totiž najprv priznal, že chcel pacientke stlmiť bolesť, neskôr hovoril o omyle pri ampulkách.

Aj prokurátorka v záverečnej reči uviedla, že Jaroslav D. spáchanie skutku v prípravnom konaní priznal. Na hlavnom pojednávaní však tvrdil, že sa pri podávaní lieku pomýlil a nechcel ju usmrtiť. „Výpoveď z hlavného pojednávania však považujem za pokus vyviniť sa z trestnej činnosti a zmierniť následky svojho konania,“ uviedla prokurátorka.

„Je mi to ľúto, pomýlil som sa,“ povedal na záver Jaroslav D. Jeho obhajca žiadal súd, aby ho oslobodil, keďže sa podľa neho vina nedokázala. „Môj klient sa chcel len zdôveriť zo svojho omylu a ospravedlnil to eutanáziou, aby pred ňou (kolegyňou, pozn. ) nevyzeral ako babrák,“ vyhlásil obhajca.
Na dnešnom pojednávaní zazneli aj výpovede znalcov – psychiatra a psychologičky. Zhodli sa v tom, že obžalovaný má schyzoidnú poruchu osobnosti. Rozdielne názory však mali na jeho emočný život, vzťah k opačnému pohlaviu a náboženskú vieru.

Psychiater tvrdil, že Jaroslav D. napriek poruche osobnosti má potrebu vzťahu so ženou. Podľa jeho slov sa práve vzťahom so sestričkou celý prípad začal. Jaroslav D. sa s činom totiž najprv zdôveril svojej kolegyni, do ktorej bol podľa znalca zamilovaný. „Schyzoidná osoba má veľmi bohatý vnútorný život,“ vyhlásil svedok.

Psychologičke sa podľa jej slov obžalovaný „pekne čítankovo popísal ako schyzoid“. V čase vyšetrenia, teda v septembri 2011, však nehovoril o žiadnom vzťahu a zamilovanosti. „Buď klamal doktorovi, alebo mne. Hovoril o despotickom otcovi a matke, jemu povedal, že mal spokojné detstvo. Nehovoril o náboženských hodnotách a vôbec nie o tom, že je hlboko veriaci,“ vyjadrila sa psychologička.

Podľa nej zamilovanosť a hlboká viera sú nezlučiteľné so schyzoidnou poruchou. „Povedať, že schyzoid nemôže maž vieru v Boha, to je nehorázne,“ reagoval na jej slová znalec.

Jaroslav D. je obžalovaný z úmyselného usmrtenia chránenej osoby a neoprávneného prechovávania omamnej látky. Podľa obžaloby v júni 2011 na bratislavských Kramároch podal smrteľnú dávku lieku na tlak 63-ročnej pacientke. Preverovali sa aj ďalšie prípady úmrtí pacientov v trenčianskej nemocnici, kde obžalovaný pracoval v minulosti. Podozrenia sa nepotvrdili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu