Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dramatické filmovanie Boórovej príbehu: Útek pred britskou políciou!

Natáčanie seriálu na námet kontroverzných adopcií Zobraziť galériu (10)
Natáčanie seriálu na námet kontroverzných adopcií (Zdroj: TV JOJ)

BRATISLAVA - Natáčanie plné dramatických momentov! Sfilmovanie najsledovanejšieho príbehu Ivany Boórovej a jej detí, o ktoré takmer prišla kvôli britským zákonom, sprevádzal strach aj napätie medzi hercami. Produkcia sa totiž kvôli autenticite vybrala filmovať aj do Anglicka, kde zažili drsné podmienky. Pred podozrievavými policajtmi a strážnikmi sa dokonca uchýlili aj ku klamstvám a neraz sa museli dať na útek.

Nekonečný boj o deti plný zúfalstva, opätovných sklamaní a bezradnosti avšak so šťastným koncom, inšpiroval produkčný tím DNA na čele s Rastislavom Šestákom k tvorbe 8-dielneho seriálu Zlodeji detí, ktorý už čoskoro uzrie svetlo televíznych obrazoviek. Príbeh Ivany Boórovej a jej synčekov, ktorý otriasol Slovenskom, stvárni niekoľko skúsených slovenských i anglických hercov, ktorým pri natáčaní išlo doslova o krk.

Hoci kauza odobratých detí Ivany Boórovej sa z veľkej časti odohrávala vo Veľkej Británii, seriál ňou inšpirovaný sa natáčal prevažne na Slovensku. V Anglicku sa nahrávali len ilustračné a exteriérové zábery, no aj pri tých museli herci a produkční nadmieru riskovať. 

Zábery z natáčania seriálu inšpirovaného citlivou témou adopcií detí.
Zobraziť galériu (10)
Zábery z natáčania seriálu inšpirovaného citlivou témou adopcií detí.  (Zdroj: TV JOJ)

O pár z nervydrásajúcich zážitkov pri nakrúcaní nám porozprával producent Rastislav Šesták. "Povolenie na nakrúcanie nebolo možné vopred vybaviť, lebo presné lokácie sme vyberali len pár dní pred odchodom do Londýna z fotografií a definitívny výber padol až deň pred nakrúcaním, po absolvovaní obhliadok," vysvetlil ťažké podmienky pri nakrúcaní. Natáčaním bez povolenia sa dostávali do rizika, že policajti či SBS-kári, ktorí striehli pred úradmi, im zhabú kamery a všetok materiál.

Nič preto nenechávali na náhodu a pre možné komplikácie mali pripravených hneď niekoľko záložných plánov. "Mali sme vymyslených niekoľko variant zdôvodnení nášho nakrúcania, od videoklipu pre nádejnú začínajúcu speváčku, cez študentský film až po predstieranie turistov očarených krásami Londýna," dodal Šesták. Väčšinu verzií nevinných klamstiev nakoniec aj použili, keďže väčšia skupina ľudí s kamerou v centre budila nemalú pozornosť.

Dramatické filmovanie Boórovej príbehu:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TV JOJ)

Dramatické chvíle, kedy tvorcom naozaj hrozilo, že prídu o všetok materiál, nastali počas filmovania niekoľkokrát. "Prvý krát, keď sme točili pre budovou Social Service-u, ktorá v reáli bola budovou nejakej finančnej spoločnosti, odkiaľ nás síce slušne ale veľmi dôrazne vykázali, na naše šťastie presne po poslednej klapke, ktorú sme pred touto budovou potrebovali natočiť," prezradil Šesták. Druhýkrát ich spred súdu vyhnali SBS-kári, takisto však tesne po poslednej klapke. Inokedy im zas nakrúcanie skomplikovali policajti na vlakovej stanici, kde sa kvôli nim podarilo nakrútiť len niekoľko z plánovaných záberov, ostatné museli presunúť inam.

Skrývanie a utekanie pred policajtmi či SBS-kármi však nebolo jediným, čo tvorcom strpčovalo prácu. "Samotné nakrúcanie bolo veľmi náročné, točili sme okolo 16 hodín denne, všetko v exteriéroch, pri 0 stupňoch, nebol čas ani miesto na zahriatie sa alebo oddych, a pri presunoch medzi lokáciami sme nachodili desiatky kilometrov," zhrnul Šesták, no dodal, že napriek všetkým strastiam stálo nakrúcanie za to. "Atmosféru Londýna by sme inak do seriálu dostali len veľmi ťažko," uzavrel.

Dramatické filmovanie Boórovej príbehu:
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TV JOJ)

Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila v septembri televízia JOJ. Odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej dvoch maloletých synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe vykonštruovaného obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. Ivana vtedy tvrdila, že na súde vypovedala lekárka, ktorá syna Martina naživo nikdy nevidela. Posudzovala podľa nej prípad sexuálneho ublíženia dieťaťa podľa fotiek, ktoré nemal k dispozícii sudca ani oni. Na Slovensku zverejnenie prípadu vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení na podporu rodiny, do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku.

Prvý diel seriálu Zlodeji detí si budete môcť pozrieť už dnes večer na televízii JOJ.

Kto si zahrá v seriáli Zlodeji detí

Hlavné postavy:

Stara mama Klára - Marta Sládečková

Matka Iveta Bosáková - Réka Gombár Derzsi

Otec Robo Bosák - Marcel Ochránek

Šéfredaktor Zolo - Boris Farkaš

Redaktor Daniel Horanský - Roman Poláčik

Priebojnú starú mamu si zahrala Marta Sládečková.
Zobraziť galériu (10)
Priebojnú starú mamu si zahrala Marta Sládečková.  (Zdroj: TV JOJ)

Okrem slovenských hercov sa v seriáli objavia aj herci z Anglicka:

Annie Sanders  - Diyana Skoric             

Warren - Adam Templar               

Liz Potterová - Angela Walters-Kitone

Pastor Mark - Johnny Vivash       

Amanda - Jennifer Jane Hooker

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu