Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Liečba poistencov v zahraničí stála VšZP vlani asi 4,3 milióna eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za liečbu poistencov v zahraničí dala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) vlani asi 4.315.041 eur, čo je o približne 400.000 eur viac ako v roku 2011. Poisťovňa liečbu v zahraničí uhrádza vtedy, ak ochorenie nie je možné diagnostikovať alebo liečiť na Slovensku.

"V roku 2012 VšZP schválila 537 návrhov na liečbu svojich poistencov v cudzine. Z toho 533 návrhov smerovalo do niektorej z členských krajín EÚ a štyri návrhy mimo EÚ," povedala hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Najčastejšie ide o pacientov, ktorí potrebujú transplantáciu pľúc, transplantáciu pečene u detí, endovaskulárne zákroky, špeciálne genetické a metabolické vyšetrenia, liečbu gama nožom, náročné neurochirurgické operácie, špeciálne ortopedické operácie či individuálne zhotovené tvrdé kontaktné šošovky. Najviac z týchto pacientov, 386, liečili v Česku, 94 v Rakúsku a 29 v Nemecku.

"K finančne najnáročnejším výkonom patria transplantácie orgánov, ktoré predstavujú tretinu z celkových predpokladaných nákladov na liečbu v cudzine," objasnila Balážová. V minulom roku VšZP schválila 76 návrhov na transplantáciu orgánov v cudzine spolu so súvisiacimi predtransplantačnými vyšetreniami a potransplantačnými kontrolami. Najčastejšie, v 47 prípadoch išlo o transplantácie pľúc a v 22 prípadoch o transplantáciu pečene.

Liečba v zahraničí patrí do kategórie finančne náročnej zdravotnej starostlivosti. Napríklad náklady na transplantáciu pečene sa pohybujú od 66.000 eur do 165.000 eur, náklady na transplantáciu pľúc predstavujú približne 83.000 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu