Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Boj učiteľov vypukne už v utorok: Toto sú ich štrajky od roku 1999!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – V čase, keď sa učitelia s transparentmi zhromaždia pred Úradom vlády SR, niektoré školy zrejme prerušia vyučovanie. Učitelia, ktorí vlani spustili štafetový štrajk, vyzývajú svojich kolegov, aby v utorok 7. mája, päť minút pred 12.00 h, prerušili výklad a diskutovali so žiakmi o školstve.

Vládu a poslancov chcú takto upozorniť, že je nevyhnutné navýšiť investície do školstva. Učitelia hrozili štrajkom alebo štrajkovou pohotovosťou viackrát, ale v niektorých prípadoch štrajky odvolali.

V tejto súvislosti ponúkame výberovú chronológiu štrajkov učiteľov na území SR.

      19. decembra 2012 - Do štafetového štrajku škôl sa zapojilo Gymnázium Ivana Horvátha v Bratislave. Následne bol štafetový štrajk prerušený.

      17. decembra 2012 – Učitelia do Vianoc nevyjdú do ulíc, štafetový štrajk však naďalej pokračoval. Nevyučovalo sa na Obchodnej akadémii Imricha Karvaša v Bratislave.

      14. decembra 2012 - Nespokojnosť so situáciou v školstve prišlo na bratislavské Trnavské mýto vyjadriť okolo 200 zamestnancov škôl. Podľa šéfa školských odborárov Pavla Ondeka bol to posledný protest v tomto roku.

      14. decembra 2012 – Asi tri stovky učiteľov a nepedagogických pracovníkov z Trenčianskeho samosprávneho kraja prišlo popoludní vyjadriť protest proti pomerom v slovenskom školstve. Na Štúrovom námestí rezonovali tradičné požiadavky – zvýšenie platov, navýšiť financie do školstva a dostať slovenské školstvo na úroveň, akú si zaslúži.

      14. decembra 2012 - Na proteste proti podmienkam v slovenskom školstve sa v centre Košíc zišlo približne 500 učiteľov a ďalších školských zamestnancov. Vláde a osobitne ministrovi školstva adresovali výzvu, aby do 8. januára predstavili zmysluplnú víziu rozvoja školstva s príslušnými opatreniami.

      13. decembra 2012 – Približne 50 učiteľov sa stretlo na pešej zóne v Nitre, aby protestovali proti súčasnej situácii v školstve.

      12. decembra 2012 – Vyjadriť podporu učiteľom v ich snahách o zlepšenie podmienok v školstve prišlo na Hlavnú ulicu v Košiciach približne 30 študentov stredných škôl. Výzvu na účasť na zhromaždení zverejnili cez facebook skupina študentov z Gymnázia Tomáša Akvinského.

      12. decembra 2012 - Učitelia z bratislavskej Základnej umeleckej školy (ZUŠ) Júliusa Kowalského pred Úradom vlády postavili vianočný stromček, na ktorý povešali prázdne plastové škatule. Na vrch stromčeka položili transparent s nadpisom Vládna vianočná nádielka pre školstvo.

      11. decembra 2012 – Približne 800 ľudí, predovšetkým zamestnancov školstva, ktorí sú nespokojní so súčasnou situáciou v tomto rezorte, sa stretlo na protestnom zhromaždení v Prešove. Na míting organizovaný Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy (OZPŠaV) na Slovensku prišli zamestnanci základných a stredných škôl z viacerých okresov Prešovského kraja. Verejne ich podporili aj odborári a študenti z Prešovskej univerzity.   

      11. decembra 2012 – Asi 400 pedagogických a nepedagogických zamestnancov materských, základných a stredných škôl zo Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) prišlo v Žiline vyjadriť svoju nespokojnosť so stavom slovenského školstva.

      11. decembra 2012 – Študenti púchovskej Fakulty priemyselných technológií (FPT) Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka (TnUAD) v Trenčíne aj za účasti ministra školstva SR Dušana Čaploviča ukončili dva mesiace trvajúci okupačný štrajk. Poverený rektor TnUAD Jozef Habánik a novovymenovaný dekan FPT Ján Vavro zároveň podpísali memorandum o zachovaní FPT so sídlom v Púchove ako fakulty univerzitného typu.

      10. decembra 2012 - Ani chladné počasie a sneh neodradili necelú stovku učiteľov z Púchova, Myjavy, Dubnice nad Váhom, Trenčína či Ilavy, aby prišli do hlavného mesta vyjadriť svoju nespokojnosť so situáciou v školstve. Pred Úradom vlády SR prečítali list, ktorý odniesli do podateľne Úradu vlády SR, Prezidentského paláca a parlamentu. Okrem toho predstaviteľom štátu priniesli "tri oriešky pre Popolušku". Postoj vlády k učiteľom totiž prirovnali k vzťahu macochy a Popolušky. Učitelia z bratislavských gymnázií premiérovi Robertovi Ficovi a šéfovi rezortu financií Petrovi Kažimírovi (obaja Smer-SD) priniesli kalkulačku a šiestackú učebnicu matematiky. Dôvodom bolo, že obidvom pri rovnakom balíku peňazí vychádzajú celkom rozdielne percentá.

      5. decembra 2012 – Štrajkujúcich učiteľov prišli pred Úrad vlády SR podporiť stovky študentov. Pískali, skandovali a kričali do ampliónov heslá za lepšie školstvo. Námestie zaplnili množstvom plagátov s odkazmi. Protestné zhromaždenie odštartovalo na Námestí slobody o 14.00 h.

      30. novembra 2012 – Na avizované protestné zhromaždenie učiteľov i študentov bratislavských škôl, ktorí pokračovali v štrajku, prišlo pred Úrad vlády SR takmer 1000 ľudí. Po približne 45-minútovom zhromaždení, v ktorom odzneli prejavy zástupcov jednotlivých škôl, sa dav vybral smerom k Národnej rade SR. Organizátori protestu vyzvali všetky školy na Slovensku, aby sa zapojili do organizovania "štafetového štrajku".

      26. - 28. novembra 2012 – Historicky prvý neobmedzený štrajk školských zamestnancov sa začal o 06.00 h. Boj za lepšie podmienky v školstve zatvoril slovenské školy už druhýkrát v tomto školskom roku. Nezabránila tomu ani séria rokovaní s najvyššími predstaviteľmi štátu. Odborový zväz rozhodol o neobmedzenom štrajku 15. októbra toho roku. Rada zväzu vtedy oficiálne vyhlásila, že neprijíma ponuku vlády na päťpercentné zvýšenie platov školských zamestnancov. To by učiteľom prinieslo k výplate 36 eur mesačne, nepedagogickí by si prilepšili o 18 eur. Začiatok štrajku na 26. novembra si vybrali preto, že práve v týchto dňoch mali poslanci v parlamente rozhodovať o budúcoročnom rozpočte. Prvý deň sa zapojilo vyše 73 percent zamestnancov základných škôl, druhý deň to bolo 62 percent a tretí z nich štrajkovalo iba 53 percent. Ešte výraznejší rozdiel bol na stredných školách. Prvý deň sa do štrajku zapojilo vyše 63 percent zamestnancov, tretí však iba 30. Spomedzi pracovníkov na vysokých školách štrajkovalo prvý deň vyše päť percent, v ostatné dni len tri percentá. Tisíce školských zamestnancov napriek chladnému počasiu vyšli do ulíc v Bratislave, Košiciach aj v Banskej Bystrici. Menší protest bol aj v Leviciach. Štrajk školských zamestnancov sa 28. novembra 2012 o 18.00 h prerušil. Rozhodol o tom štrajkový výbor. Dôvodom prerušenia celozväzového štrajku je, že predstavitelia vlády SR začali rokovať so štrajkovým výborom o dôvodoch a cieľoch štrajku. O ďalšom postupe rozhodne mimoriadna rada zväzu. Viaceré školy na Slovensku boli nespokojné s rozhodnutím školského odborového zväzu prerušiť štrajk a pokračovali v neobmedzenom štrajku.

      13. septembra 2012 – Do výstražného štrajku sa zapojilo asi 90 % základných škôl, do 80 % stredných a necelých 30 % vysokých škôl, asi 13 cirkevných škôl a vyše stovka súkromných škôl z celého Slovenska. Odborári hodnotili výstražný štrajk pozitívne. Do štrajku sa zapojilo najviac základných škôl v Košickom kraji (90,24 %), najmenej v Trnavskom (77 %). Štrajk na stredných školách mal najväčšiu podporu v Prešovskom (73,9 %) či Košickom (73,02 %), najmenšiu v Žilinskom kraji (61,9 %). Štrajk podporila aj viac ako stovka súkromných škôl.

      13. septembra 2011 - Vyše 10.000 učiteľov z celého Slovenska zaplnilo Námestie slobody pre Úradom vlády SR v Bratislave. Transparenty nad hlavami pedagógov potvrdili, že protestný míting pritiahol učiteľov nielen z Bratislavy, ale aj z Michaloviec, Handlovej, Nových Zámkov, Pezinka a ďalších slovenských miest. Poddimenzované financovanie školstva a nedostatočná úroveň odmeňovania, to boli dva leitmotívy, o ktorých sa chceli s vládou baviť.

      16. júna 2004 - Protestovať proti vládnej politike uplatňovanej voči základným umeleckým školám (ZUŠ) prišlo pred Úrad vlády SR v Bratislave približne 2000 učiteľov z celého Slovenska. Protestnú akciu Proti likvidácii ZUŠ podporil prítomnosťou aj predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy (OZ PŠaV) Ján Gašperan. Za najväčšie negatívum označil presun verejných ZUŠ pod originálne kompetencie obecnej samosprávy.

      30. apríla 2004 - Školy a školské zariadenia na Kysuciach zostali pre žiakov zatvorené. Jednodňový výstražný štrajk, ktorý vyhlásili starostovia a primátori 40 obcí, mal upozorniť Ministerstvo školstva SR na neriešenie niekoľkokrát pripomienkovaných požiadaviek.

      26. septembra 2003 - Približne 60 % stredoškolských učiteľov sa do výstražného hodinového štrajku zapojilo rôznymi formami v Košickom a najmä Prešovskom kraji. V niektorých školách prišli na vyučovanie až na 09.00 h, niekde prerušili prácu a niektoré školy urobili besedy s odborovými funkcionármi.

      20. júna 2003 - Približne 92 % škôl a školských zariadení a 87 % z celkového počtu zamestnancov školstva sa podľa odborárov pripojilo k 12-hodinovému výstražnému štrajku učiteľov. Cieľom štrajku bolo dôrazne upozorniť na neriešenie pretrvávajúcich problémov pri zabezpečovaní riadnej prevádzky škôl a školských zariadení, ako aj na neprimerané sociálne postavenie zamestnancov školstva a ich nízke odmeňovanie. Štrajk učiteľov sa konal vo väčšine škôl a školských zariadení na Slovensku. Štrajk nepodporili najmä súkromné a cirkevné školy. Rôznym spôsobom sa do akcie zapojili vysoké školy.

      28. mája 2003 - Učitelia a nepedagogickí zamestnanci základných, stredných a vysokých škôl vo všetkých krajských a vo väčšine okresných miest vyjadrili formou protestných zhromaždení nespokojnosť so svojou sociálnou situáciou. Mítingy pripravila členská základňa Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy. Učitelia apelovali na poslancov NR SR, aby neschválili novelu zákona o verejnej službe, ktorá im rušila polovicu 13. platu v tom roku a 13. a 14. plat v roku 2004. Ďalším dôvodom nespokojnosti bol nedostatok financií na prevádzku škôl. Na mítingu na bratislavskom Námestí slobody sa zúčastnilo vyše 1000 protestujúcich.
      Kritika vlády SR za nedodržanie predvolebných sľubov dominovala vo vystúpeniach rečníkov na protestnom mítingu školských odborov v Prešove. Zúčastnilo sa na ňom asi 300 osôb.
      Zaspievaním slovenskej hymny a skandovaním hesla Tarifné platy si zobrať nedáme! ukončilo takmer 500 učiteľov a nepedagogických zamestnancov základných, stredných a vysokých škôl protestné zhromaždenie na Námestí Andreja Hlinku v Žiline. Na protestnom zhromaždení, ktoré zorganizoval Odborový zväz (OZ) pracovníkov školstva a vedy (PŠaV), zástupcovia učiteľov zo Žiliny, Kysuckého Nového Mesta, Čadce, Bytče a Ružomberka, viackrát poukázali na zlú sociálnu situáciu učiteľov.

      16. novembra 2000 - Na plnenie záväzkov z programového vyhlásenia vlády a Generálnej dohody na rok 2000 vyzvali vládu a parlament protestujúci učitelia, ktorí sa zhromaždili v Trnave. Vláde pripomenuli predvolebné sľuby o zvýšení platov a upozornili na prepad reálnych miezd.

      17. novembra 1999 - Do hodinového výstražného štrajku sa na východnom Slovensku zapojilo približne 80 % pedagogických i nepedagogických pracovníkov. Akcia bola úspešná a keďže jej vyjadril podporu aj vtedajší minister školstva SR Milan Ftáčnik, predpokladalo sa, že problémami rezortu sa bude zaoberať parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu