Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Banská Bystrica na súde: Firma od nej žiada vyše milióna za kruhový objazd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Kruhový objazd pri Obvodnom úrade v Banskej Bystrici, vybudovaný ešte v roku 2007, sa stal predmetom súdneho sporu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a firmy Europa Business Center (EBC). EBC sa od BBSK dožaduje zaplatiť za objazd takmer 1,264 milióna eur s príslušenstvom.

Podľa aktuálneho rozhodnutia prvostupňového súdu neúspešne. Uviedla hovorkyňa BBSK Monika Pastuchová s tým, že žalobca, teda firma ECB sa proti rozsudku odvolala, v spore tak ešte bude rozhodovať krajský súd.

Hoci pri prebudovaní križovatky na komunikácii patriacej BBSK na kruhový objazd išlo aj podľa vtedajších tvrdení investora o vyvolanú investíciu VAV invest, niekdajšej materskej firmy EBC, v súvislosti s výstavbou nákupného strediska Europa Shopping Center, predchádzajúce vedenie samosprávneho kraja s predsedom Milanom Murgašom uzavrelo 22. decembra 2009 s EBC kúpnu zmluvu, podľa ktorej mal BBSK kruhový objazd kúpiť. Kúpu schválilo uznesením predchádzajúce krajské zastupiteľstvo na zasadnutí v októbri 2009, pričom konkrétna zmluva bola uzavretá už po voľbách a týždeň pred ustanovujúcim zasadnutím, na ktorom sa ujali funkcií súčasní poslanci a predseda BBSK Vladimír Maňka. Kúpna cena 1 263 772,63 eur bola splatná 14 dní od podpisu zmluvy.

BBSK pod novým vedením kúpnu cenu neuhradil a od kúpnej zmluvy odstúpil, na čo firma EBC reagovala v októbri 2010 podaním žaloby. Uznesenie o kúpe súčasné zastupiteľstvo samosprávneho kraja zrušilo v auguste 2010. Ako ďalej uviedla Pastuchová, podľa BBSK je zmluva neplatná z viacerých dôvodov. Prvým je neurčitosť predmetu plnenia, keď boli v zmluve nesprávne určené pozemky, ďalším obchádzanie zákona o finančnej kontrole, keď sa BBSK zaviazal uhradiť kúpnu cenu, ktorá nebola krytá rozpočtom. Hlavným dôvodom neplatnosti zmluvy však je podľa BBSK jej rozpor s Cestným zákonom, keďže pri výstavbe kruhového objazdu išlo o vyvolanú investíciu. „Toto tvrdenie podporuje aj skutočnosť, že počas výstavby kruhového objazdu dal BBSK pôvodnú stykovú križovatku do prenájmu investorovi na výstavbu kruhového objazdu. V zmysle Cestného zákona je vyvolanú investíciu povinný na svoje náklady zrealizovať investor, ktorý túto potrebu stavby vyvolal,“ uviedla Pastuchová.

Okresný súd v Banskej Bystrici žalobu EBC v celom rozsahu zamietol s tým, že zmluva bola neplatným právnym úkonom, o čom Vladimír Maňka zastupiteľstvo samosprávneho kraja informoval na zasadnutí pred týždňom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu