Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislava má svojho dvojníka: Mesto hrdinov, ktoré sa postavilo nacistom!

Bratislava a Saumur Zobraziť galériu (2)
Bratislava a Saumur (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Vedeli ste o tom, že naše hlavné mesto má vo svete veľmi nápadného dvojníka? Pravdepodobne nie, ale na internete sa objavila fotografia, ktorá dosvedčuje, že Bratislava a francúzsky Saumur majú k sebe aspoň po vizuálnej stránke veľmi blízko.

Vaše tipy

Bratislava aj Saumur, ktorý sa nachádza v departmente Maine-et-Loire na západe Francúzska, sa môžu pýšiť nielen bohatou históriou, ale aj architektonickými dominantami. Na mieste, kde našej krásavici na Dunaji kraľuje starobylý hrad, sa náprotivok hrdí zámkom Château de Saumur, ktorého pôvodná stavba pochádza z 10. storočia a je umiestnená na sútoku riek Loiry a Thouet.

Zverejnená snímka však ukazuje, že naša metropola mala v starších časoch so Saumurom aj ďalšie spoločné črty, akými sú pokojné nábrežie, zeleň votkaná medzi budovami ležiacimi na skoro identických miestach či loďky plaviace sa po riekach. Treba ale pripomenúť, že pokým Bratislava s takmer pol miliónom obyvateľov žije ruchom hlavného mesta, Saumur s oveľa nižšou 30-tisícovou populáciou, si zachováva predovšetkým charakter rozprávkovej malebnosti. Umožňuje mu to aj 5-krát menšia rozloha pôsobiaca až vidieckym koloritom.

Bratislava má svojho dvojníka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Aj napriek tomu, že Saumur nie je klasickou turistickou destináciou Slovákov, ktorí sa vyberú navštíviť Francúzsko, možno predsa len poniektorí neodolajú a pôjdu sa presvedčiť na vlastné oči, ako veľmi sa tieto dve mestá podobajú. V tom prípade na nich čakajú aj ďalšie lákadla, akými sú zreštaurované kamenné domy a úzke uličky, kam spisovateľ Honoré de Balzac umiestnil dej svojho románu Eugénia Grandetová.

Nemali by vynechať námestie St. Pierre so stredovekým kostolom Église de St. Pierre, návštevu Národnej jazdeckej školy či rozsiahleho Tankového múzea s množstvom vojenskej techniky. A ak by pri prehliadke týchto pamätihodností a zaujímavostí niekto vysmädol, treba pamätať na to, že mesto je obklopené vinicami, z ktorých pochádza to najlepšie víno vo Francúzsku. Možno ho ocenila aj známa návrhárka Coco Chanelová, ktorá sa tu narodila v roku 1883.

Saumur sa preslávil aj počas druhej svetovej vojny, pri Bitke o Francúzsko v roku 1940, kedy dospievajúci kadeti jazdeckej školy urputne bránili nielen svoj domov, ale celkovo južný breh Loiry pred nacistami. Neskôr mesto získalo Croix de Guerre (vojnový kríž) za odolnosť a prejav francúzskeho vlastenectva.

Bratislava má svojho dvojníka:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: francethisway.com)

Poznáte aj vy zákutie vo svete, ktoré sa podobá na niektoré slovenské mesto či obec? V tom prípade nám píšte na e-mailovú adresu tipy@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu