Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Prehľad zmien v zákonoch: Toto začalo platiť od 1. mája!

Rušeniu vlakových spojov sa zrejme nevyhneme.
Rušeniu vlakových spojov sa zrejme nevyhneme. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Sviatok práce ako sa patrí. Presne na prvého mája vošiel do platnosti balíček zmien. Týkajú sa podnikania, sociálneho systému, ale napríklad aj cestovania.

Zmeny, ktoré pripravila vláda, niektorých potešia, iných sklamú. Časť z nich sa pritom uvedie do praxe už od prvého mája. Niektoré sú plánované v dlhodobejšom horizonte. Pozrime sa na tie najdôležitejšie.

 

Lacnejšie lístky, menej spojov.

Pre cestujúcich má vláda dobrú aj zlú správu. Najprv tá zlá - Ficov kabinet už dlhší čas rieši možnosť racionalizácie spojov tam, kde sa stretávajú vlakové a autobusové spojenia na tých istých trasách. Pravdepodobne sa tak nevyhneme rušeniu spojení na niektorých tratiach. Podobná ambícia Dzurindovej vlády kedysi vyvolala štrajk železničiarov.

Na druhej strane však niektoré cestovné lístky budú lacnejšie. Napríklad lístky na IC vlaky si dokážete kúpiť za menej, ak si ich objednáte v dlhšom predstihu.

Peniaze pre podnikateľov, ale aj vyššie dane

Dobré správy máme aj pre začínajúcich podnikateľov, ktorým vláda môže prispieť na rozbehnutie činnosti sumou do 4228,96 eur. To však len vtedy, ak si firmu založia v oblastiach s vysokou nezamestnanosťou. Táto novinka by mala platiť už od sviatku práce.

Na druhej strane sa špekuluje o zavedení nových spotrebných daní z palív, najmä elektriny, uhlia a zemného plynu. Ministerstvo financií zatiaľ tieto informácie nepotvrdilo.

Neskôr do penzie i do výsluhy

Tí, ktorí zamestnanie majú, budú musieť pracovať viac. Do platnosti vstúpili nové pravidlá pre policajtov a vojakov. Muži a dámy v uniformách už na výsluhový dôchodok budú musieť slúžiť nie 15, ale 25 rokov.

Podobne na tom budeme všetci, minister práce Richter už avizoval, že od roku 2016, teda od konca volebného obdobia tejto vlády, sa bude vek odchodu do dôchodku zvyšovať. Každý rok o 50 dní.

Zmeny sa dotknú aj nezamestnaných, zruší sa povinné mesačné hlásenie na úradoch práce.

Medzi ďalšie zmeny si zapíšte aj určitú liberalizáciu vo vodičských preukazoch, držiteľ vodičáku skupiny B by po dvoch rokoch automaticky mal mať právo aj na vedenie motocykla s kubatúrou do 125 cm3.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu