Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Približne tretina stredoškolákov v Bratislavskom kraji pravidelne fajčí

BRATISLAVA - Približne tretina stredoškolákov v Bratislavskom kraji pravidelne fajčí, mnohí nešportujú a sedia viac ako päť hodín denne pred obrazovkami, jedia málo ovocia a zeleniny, zato majú radi rýchle občerstvenie či sladkosti.

Aj to sú výsledky prieskumu Rešpekt pre zdravie, ktoré robil na stredných školách vo svojej pôsobnosti Bratislavský kraj spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Bratislave (RÚZV BA). Dnes o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Iveta Tyšlerová.

Podľa predsedu BSK Pavla Freša Rešpekt pre zdravie je dobrovoľnícky projekt, pri ktorom za dva roky otestovali približne 5 000 študentov. "Sumár výsledkov hovorí o tom, v akom stave máme v Bratislavskom kraji mladú populáciu. Závery sú pomerne alarmujúce,“ povedal Frešo. Zlá životospráva a nedostatok pohybu sa u študentov napríklad odrazili aj na krvnom tlaku, kde do rizikovej skupiny patrí 62 percent chlapcov a 15 percent dievčat. „Veľmi ma zarazilo, že 36 percent dievčat a 32 percent chlapcov denne fajčí,“ uviedol Frešo.

Na Slovensku je dvojnásobne vyššia úmrtnosť na choroby obehovej sústavy ako je priemer Európskej únie. Podľa Zory Gérovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bratislave je práve toto dôvod na mapovanie zdravia stredoškolákov. Za takýto stav môžu zlé životné návyky, nadváhu či obezitu podľa Gérovej zistili u 31 percent chlapcov a 20 percent dievčat.

Pri prieskume sa zamerali aj na stravovanie študentov, podľa výsledkov viac ako polovica chlapcov a dievčat vôbec nekonzumuje ryby, čerstvé ovocie či zeleninu. Práve naopak, vyše 60 percent dievčat i chlapcov denne pije sladké či kolové nápoje, je údeniny a solené pochutiny. Z prieskumu tiež vyplýva, že v školských bufetoch si viac ako polovica žiakov kupuje rýchle občerstvenie. Vyše 60 percent dievčat a takmer polovica chlapcov z prieskumu nešportuje, žiaci sa vyhýbajú telesnej výchove, skúšajú laické diéty na schudnutie a trávia veľa času pri obrazovkách.

Bratislavský kraj by teda chcel zmeniť a zlepšiť návyky študentov, aby sa zlepšila aj ich celková kondícia. "Chceme zlepšiť pohybovú aktivitu študentov budovaním ihrísk a tiež možnosťami športového vyžitia. Budeme úzko komunikovať s vedením škôl, študentmi aj lekármi, aby sme znížili podiel nezúčastnených na telesnej výchove,“ vysvetlil riaditeľ Odboru zdravotníctva a lekár samosprávneho kraja Valerián Potičný. Kraj chce tiež zmeniť stravovací režim v jedálňach tak, aby sledoval celosvetové trendy, obmedziť tiež chcú predaj nezdravých potravín v školských bufetoch.

Projekt kraj spolu s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva robil v 68 stredných školách, ktoré navštevuje vyše 19-tisíc študentov. Do prieskumu zapojili 5 000 študentov vo veku 14 až 18 rokov, súčasťou meraní boli dotazníky s 255 parametrami o každom študentovi a tiež merania tlaku krvi, výšky či hmotnosti i odber krvi.

Pri meraniach pomáhalo 146 študentov a 20 pedagógov z RÚVZ BA, zo Slovenskej zdravotníckej univerzity, Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a stredných zdravotných škôl. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave takúto akciu robil aj v prostredí základných škôl v Petržalke. Informácie o projekte sú aj na stránke www.respektprezdravie.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu