Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

ŠÚ zverejnili údaje zo sčítania: V SR máme 1 734 140 obývaných bytov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Slovenskej republike bolo k 21. máju 2011, k rozhodujúcemu okamihu sčítania, 856.147 obývaných bytov v rodinných domoch a 877.993 obývaných bytov v bytových domoch. Dnes to uviedol hovorca Štatistického úradu (ŠÚ) SR Marián Jánošík.

Dodal, že prehľad o vybraných ukazovateľoch vo vzťahu k obývaným bytom v rodinných a bytových domoch poskytuje v poradí tretia publikácia Štatistického úradu SR sumarizujúca údaje o domoch a bytoch Základné údaje zo Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2011, byty v domoch v SR, krajoch, okresoch a obciach.

"Kým väčšina obývaných bytov v rodinných domoch mala celkovú podlahovú plochu od 81 m2 do 120 m2 (436.789, t. j. 51 percent z celkového počtu obývaných bytov v rodinných domoch v SR), podlahová plocha väčšiny obývaných bytov v bytových domoch bola menšia, pohybovala sa v rozpätí od 40 m2 do 80 m2 (580.633, t. j. 66,1 percenta z celkového počtu obývaných bytov v bytových domoch v SR)," konštatoval Jánošík.

Obývané byty v rodinných aj v bytových domoch boli podľa neho v prevažnej miere zásobované vodou zo spoločného zdroja prostredníctvom vodovodov umiestnených priamo v bytoch. Na 100 obývaných bytov v rodinných domoch pripadalo v SR viac ako 68 obývaných bytov, ktoré na zásobovanie vodou zo spoločného zdroja využívali vodovod v byte. Pri obývaných bytoch v bytových domoch je tento pomer ešte vyšší - zo 100 obývaných bytov v bytových domoch v SR vyše 90 čerpalo vodu zo spoločného zdroja z vodovodu v byte.

Isté, aj keď nie veľké rozdiely možno pozorovať i pri vybavenosti domácností obývaných bytov v rodinných a bytových domoch vybranými predmetmi dlhodobej spotreby, ako je mobilný telefón, osobný počítač alebo notebook či osobné auto.

Mobilné telefóny boli najvyužívanejšími predmetmi dlhodobej spotreby v domácnostiach obývaných bytov v obidvoch typoch domov. Podiely domácností obývaných bytov v rodinných domoch (660.298, t. j. 77,1 percenta zo všetkých obývaných bytov v rodinných domoch) a v  bytových domoch (667.350, t. j. 76 percent zo všetkých obývaných bytov v bytových domoch), ktoré mali vo výbave mobilné telefóny, sú porovnateľné.

Domácnosti obývaných bytov v rodinných domoch ďalej najviac využívali osobné autá (55 percent zo všetkých obývaných bytov v rodinných domoch v SR), domácnosti obývaných bytov v bytových domoch osobné počítače a notebooky (52,2 percenta zo všetkých obývaných bytov v bytových domoch v SR). Podiel obývaných bytov v rodinných domoch, ktorých domácnosti boli vybavené osobnými počítačmi a notebookmi, predstavoval v SR 49,4 percenta (423.229). Podiel obývaných bytov v bytových domoch, ktorých domácnosti mali k dispozícii osobné autá, bol v SR 44,4-percentný (389.453) zo všetkých obývaných bytov v bytových domoch v SR.

Zástupcovia domácností v približne polovici obývaných bytov v rodinných domoch (46,2 percenta z celkového počtu obývaných bytov v rodinných domoch v SR) aj v bytových domoch (49,9 percenta z celkového počtu obývaných bytov v bytových domoch) pri sčítaní potvrdili, že byty, ktoré obývali, mali pripojenie na internet. Pripojenie na pevnú telefónnu linku deklarovali domácnosti v 45,1 percentách obývaných bytov v rodinných domoch a u 40,3 percentách obývaných bytoch v bytových domoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu