Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

SHMÚ varuje pred povodňami: Hladiny niektorých riek naďalej stúpajú!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo viacerých oblastiach Slovenska hrozia povodne. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ). Pre okresy Skalica, Senica, Čadca, Kysucké Nové Mesto, Námestovo, Dolný Kubín, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Žilina - Rajčanka, Prievidza, Spišská Nová Ves, Košice okolie - Hornád, Michalovce a Sobrance vydal výstrahu prvého stupňa pred povodňami. Pre okres Turčianske Teplice vydal SHMÚ výstrahu druhého stupňa.

V niektorých z týchto oblastí stúpajú hladiny riek. Tie niekde dosahujú úroveň zodpovedajúci prvému alebo druhému stupňu povodňovej aktivity (PA). Úroveň zodpovedajúcu druhému stupňu PA dosahuje hladina toku Latorica v stanici Veľké Kapušany (650 cm), Bodrog v stanici Streda nad Bodrogom (776 cm) a Morava v staniciach Kopčany (398 cm) a Moravský Sv. Ján (475). V poslednej z menovaných staníc hladina stúpa, v ostatných sú hladiny riek ustálené.
      
Hladiny riek Hornád, Torysa a Turiec v niektorých svojich častiach stúpajú. Niekde dosahujú úroveň zodpovedajúcu prvému stupňu PA. Hladina Hornádu v stanici Kysak vystúpila na 262 cm a v stanici Spišské Vlachy na 255 cm, hladina Torysy v stanici Košické Olšany dosiahla výšku 291 cm, v stanici Ivančiná vystúpila hladina rieky Turiec na 160 cm.
      
Úroveň prvého stupňa PA dosahujú aj hladiny riek Hnilec (Švedlár - 241 cm), Tužina (Tužina - 77 cm), Bebrava (Krásna Ves - 63 cm), Torysa (Sabinov - 184 cm), vo všetkých prípadoch sú hladiny ustálené, a Rajčanka (Šuja - 107 cm, Poluvsie - 113 cm), kde hladina rieky v spomínaných staniciach klesá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu