Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Špekulácie okolo nového šéfa OSN: V hre sú aj Slováci!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V poradí ôsmym generálnym tajomníkom v histórii OSN je Pan Ki-mun z Južnej Kórei. Úradu generálneho tajomníka OSN sa ujal 1. januára 2007 a jeho mandát sa skončí síce až v roku 2016, za kulisami sa však už začal boj o jeho nástupcu.

Uviedla to v analýze tlačová agentúra MTI, podľa ktorej budúci šéf svetovej organizácie by mohol byť z regiónu východnej Európy, pričom Slovensko môže mať až dvoch kandidátov.

Podľa nepísaného pravidla OSN generálneho tajomníka volia na päťročné funkčné obdobie v rámci systému rotácie piatich regiónov sveta. Do Africkej skupiny patrí 54 krajín, do Ázijsko-pacifickej skupiny 53, do Východoeurópskej skupiny 23, do Latinskoamerickej a karibskej skupiny (GRULAC) 33, do skupiny WEOG združujúcej krajiny Západu patrí 28 členských štátov a jeden pozorovateľský štát.

Východoeurópska skupina, ktorá sa po páde železnej opony považuje za samostatnú, ešte nikdy neobsadila post generálneho tajomníka OSN, preto sa podľa informácií médií, odvolávajúcich sa na diplomatické zdroje, vyvíja diplomatický konsenzus, že od roku 2017 by šéfa OSN mohli navrhnúť z tejto skupiny. MTI pripomína, že päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN - USA, Čína, Rusko, Veľká Británia a Francúzsko - nekandiduje na túto funkciu.

Podľa MTI sa v tejto súvislosti v zákulisí objavili úvahy o možnej kandidatúre bývalého srbského ministra zahraničných vecí Vuka Jeremiča, slovinského exprezidenta Danila Türka, ale v hre môže byť aj bývalá šéfka bulharskej diplomacie Irina Georgieva Boková.

Slovenská republika má podľa tejto analýzy až dvoch potenciálnych kandidátov. Jedným je Miroslav Lajčák, terajší minister zahraničných vecí, ktorý bol vysokým predstaviteľom OSN a bývalým vyslancom EÚ pre Bosnu a Hercegovinu.

Druhým je bývalý šéf slovenskej diplomacie a niekdajší tajomník Európskej hospodárskej komisie OSN (UNECE) v Ženeve Ján Kubiš. V súčasnosti Kubiš zastáva funkciu osobitného predstaviteľa OSN pre Afganistan a vedúceho pomocnej misie OSN v Afganistane (UNAMA), do ktorej ho vymenoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun 23. novembra 2011.

MTI podrobne analyzuje možné scenáre vývoja a pripomína, že OSN, ktorá vznikla po druhej svetovej vojne, mala doteraz troch európskych, dvoch ázijských, dvoch afrických a jedného latinskoamerického generálneho tajomníka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu