Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Odborári sú za povinné prijímačky pre všetky stredné školy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Povinné prijímačky na všetky stredné školy navrhujú školskí odborári. Momentálne sa bez prijímačiek môžu dostať na stredné školy s maturitou len študenti, ktorí v celoslovenskom testovaní deviatakov dosiahli v každom predmete úspešnosť aspoň 90 percent.

Podľa podpredsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Martina Matáka by sa v prípade povinných prijímačiek na školy dostali len žiaci, ktorí naozaj majú na to, aby na tej konkrétnej škole študovali. Poznamenal, že podľa informácií od riaditeľov sa niekedy stáva, že žiak spraví monitor na 90 percent, ale jeho vedomosti zodpovedali úrovni trojkára na základnej škole. "Nie vždy zodpovedali výsledky monitoru tomu, čo by mal žiak vedieť," poznamenal.

Deviataci musia do 10. apríla odovzdať prihlášky na stredné školy riaditeľom svojich základných škôl. Tento rok čakajú všetkých študentov prijímacie skúšky, bez prijímačiek sa môžu na školu dostať len deviataci, ktorí spravili testovanie na minimálne 90 percent. Prvý termín prijímačiek je 14. mája, druhý 17. mája, druhé kolo prijímačiek má byť 19. júna.

Hovorca ministra školstva Michal Kaliňák pripomína, že rezort v snahe posilniť charakter gymnázií ako výberových škôl a skvalitniť úroveň stredného odborného vzdelávania zavádza od 1. septembra 2014 hranicu priemerného prospechu žiaka, ktorá bude potrebná pre jeho prijatie na jednotlivé typy stredných škôl. Na gymnázium so štvorročným štúdiom, čo platí pre tohtoročných siedmakov, sa tak bude môcť dostať žiak, ktorý nebude mať priemerný prospech z povinných vyučovacích predmetov, okrem výchovných predmetov, na konci druhého polroku 8. ročníka a na konci prvého polroku 9. ročníka horší ako 2,0.

Rovnaká hranica bude platiť aj pre bilingválne gymnáziá s päťročným štúdiom, čo platí pre tohtoročných siedmakov, ale aj žiakov 6. ročníka, keďže sa môžu hlásiť na tento typ školy aj z 8. ročníka. Pre stredné odborné školy s maturitou je hranica priemerného prospechu stanovená na úroveň 2,75. Zároveň sa zákonom zavádza požiadavka na splnenie podmienky priemerného prospechu i na konci druhého polroka posledného ročníka štúdia na základnej škole. V prípade, že priemer žiaka bude horší, rozhodnutie o prijatí na strednú školu bude neplatné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu