Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Počasie nedá pokoj ani na Veľkú noc: Výstraha pre stredné Slovensko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: guardian.co.uk)

BRATISLAVA - Od osem až do 25 centimetrov nového snehu by malo napadnúť od dnešného večera do polnoci 1. apríla na Záhorí, v oblasti Malých Karpát, na strednom Považí a na severe krajiny. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) je to na danú ročnú dobu výnimočný jav.

"V tom istom období očakávame na mnohých miestach v južnej polovici územia Slovenska a na krajnom východe výdatný dážď. Miestami spadne 20 až 40 milimetrov zrážok," uviedol meteorológ SHMÚ Pavol Beránek.

Hydrologička SHMÚ Daniela Kyselová k tomu dodala, že vzhľadom na existujúce zásoby vody v snehovej pokrývke, vysokú nasýtenosť povodí, oteplenie a očakávané intenzívne zrážky predpokladajú v povodiach Nitry, Hrona, Ipľa, Slanej a Hornádu vzostupy vodných hladín s možnosťou dosiahnutia a prekročenia hladín zodpovedajúcim stupňom povodňovej aktivity.
 

Výstraha pred dažďom

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu druhého stupňa pred intenzívnym dažďom. Tá platí pre celé stredné Slovensko, konkrétne pre okresy Banská Bystrica, Žiar nad Hronom, Žarnovica, Banská Štiavnica, Zvolen, Detva, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Veľký Krtíš a Krupina. Podľa informácií zverejnených na stránke SHMÚ výstraha druhého stupňa bude platiť v spomínaných okresoch od dnes od 18.00 h až do 31. marca do 23.00 h.

Apríl bude studený

Český server Novinky.cz informoval o správe tamojších meteorológov, podľa ktorej bude prvý aprílový týždeň rovnako chladný ako koniec marca. V ďalších týždňoch apríla sa má postupne otepľovať, no celý mesiac má zostať pod dlhodobým teplotným priemerom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu