Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štát naháňa reštaurácie kvôli údajom na bločkoch: Parlamentný bufet ich vraj mať nemusí!

Parlamentný bufet, účtenky Zobraziť galériu (3)
Parlamentný bufet, účtenky (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Kým živnostníci platia pokuty za nedokonalosti na účtenkách, priamo v parlamente vydávajú pokladničné bločky, ktoré neobsahujú logo Ministerstva financií, ani iné povinné údaje. Ako sme zistili priamo v parlamentne, kde sa vytvárajú zákony štátu, bufet vydáva doklady bez týchto údajov. Zákon to od neho ani nevyžaduje.

Bežným obchodníkom za nedostatky na pokladničných bločkoch hrozia mastné pokuty. Aj predavači na trhoviskách dnes musia mať takzvané fiskálne pokladnice. Blok z nich obsahuje dva údaje, ktoré ho jasne odlišujú. Ide o písmená MF (ministerstvo financií) a daňový kód pokladnice (DKP). Svojho času si väčšina predajcov musela tieto pokladne zakúpiť. V legendárnom parlamentnom bufete však toto pravidlo neplatí. Účet z bufetu neobsahuje písmená MF, ani číslo DKP:

Účet za krémeš a sódu z parlamentného bufetu
Zobraziť galériu (3)
Účet za krémeš a sódu z parlamentného bufetu  (Zdroj: Jan Zemiar)

Hovorca Ministerstva financií Radko Kuruc nevedel, či parlamentný bufe musí tieto údaje zverejňovať. Podľa neho však existujú aj výnimky. Obchodník nemusí vydávať fiskálne bločky, ak nie je platcom DPH. "Zákon stanovuje povinnosť registrácie na DPH v prípade, ak daňový subjekt dosiahne obrat 49 790 eur za najviac 12 predchádzajúcich po sebe nasledujúcich kalendárnych mesiacov," tvrdí Kuruc.

Podľa hovorkyne kancelárie NRSR Soni Pötheovej parlamentný bufet fiskálne bločky vydávať nemusí. "Kancelária NR SR nie je zdaniteľnou osobou, pretože koná v rozsahu svojej hlavnej činnosti, ktorou nie je podnikanie za účelom vytvárania zisku. Parlamentný bufet nepotrebuje výnimku zo zákona. Registračnú pokladnicu Kancelária NRSR nepotrebuje, ale má ju na evidenciu tržieb pre vlastnú potrebu," reagovala Pötheová.

Bufetárka bola našimi otázkami prekvapená. "Neviem, či to tam má byť,  ale určite to tu takto máme v poriadku," reagovala bufetárka, keď sme sa jej spýtali na účtenku.

"Pod lampou je najväčšia tma. Prekvapuje ma, že sa toto dialo priamo v parlamente, keďže dosť často k nám chodia aj zamestnanci ministerstva financií  a stravujú sa aj v bufete," reagoval poslanec SDKÚ Ivan Štefanec.

Živnostníkom pritom úrady niekedy doslova idú po krku. Hospodárske noviny v septembri minulého roka písali o prípade, keď kontrolóri zavítali na festival ľudových remeselníkov v Senci a natvrdo vyrubovali pokuty živnostníkom, ktorí pri sebe nemali pokladničné knihy.

Takto má vyzerať pokladničný blok z fiskálnej pokladne. V dolnej časti je logo MF, ako aj číslo DKP.

Pokladničný blok s logom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu