Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Slovenský veľvyslanec o znásilneniach turistiek v Indii: Rady, ako sa im vyhnúť!

Veľvyslanec SR v Indii Marián Tomášik Zobraziť galériu (2)
Veľvyslanec SR v Indii Marián Tomášik (Zdroj: MZV SR)

BRATISLAVA - Svetom pred nedávnom otriasla séria beštiálnych znásilnení v Indií. Viacero žien, medzi nimi aj švajčiarska turistka sa stali obeťou hromadných sexuálnych útokov. Je India pre Európanky bezpečná? Môže sa žena po uliciach indických miest pohybovať sama? Pýtali sme sa Mariána Tomášika, slovenského veľvyslanca v indickej metropole Dillí.

Vyvolali prípady znásilnenia v Indií skutočne také pobúrenie a verejnú diskusiu ako to interpretujú európske médiá?

Prípad brutálneho hromadného znásilnenia 23-ročnej študentky medicíny v Dillí 16. decembra 2012 šokoval a pobúril indickú verejnosť, ktorá následne spontánne vyjadrila svoj odpor voči vzrastajúcemu počtu prejavov sexuálneho násilia. Centrálna indická vláda ako aj miestna administrácia v Dillí bezprostredne prijali opatrenia na zvýšenie bezpečnosti žien v krajine. Indický parlament 21.marca 2012 prijal nový zákon, ktorý sprísňuje tresty pre páchateľov sexuálne motivovaných zločinov až po trest smrti.

Ako reagovala polícia? Nestala sa aj ona terčom kritiky?

Polícia v obidvoch prípadoch postupovala aktívne a zadržala pachateľov v podstate bezprostredne po ich zločinoch. India je demokratická krajina s významnou úlohou slobodných médií, ktoré ostro sledujú policajné postupy v jednotlivých prípadoch a v tejto súvislosti poukazujú na nutnosť zefektívnenia preventívnych opatrení proti sexuálne motivovaným zločinom.

Aké je tradičné postavenie žien v indickej spoločnosti? Má bližšie k liberálnemu Západu, alebo skôr ku jasne rozdelenej islamskej spoločnosti? Do akej miery v indickej spoločnosti prežíva kastová mentalita?

Ženy v Indii v uplynulých rokoch zastávali najvyššie posty na úrovni prezidentky, predsedníčky vlády, súčasná predsedníčka parlamentu je taktiež žena. Zastúpenie žien vo vláde, parlamente sa priebežne zvyšuje zo súčasných cca 12 percent by malo dosiahnuť v nasledujúcich rokoch 33 percent. Zvyšuje sa podiel žien v podnikateľskej sfére. India je veľmi rôznorodá krajina, v ktorej sa hodnotenia nedajú zovšeobecňovať. Rozdiely medzi postavením moderných a liberálnych žien v indických veľkomestách a tradičným životom na vidieku sa postupne zmenšujú, zostávajú však evidentné. Kastová mentalita v indickej spoločnosti je komplexnou otázkou, s rýchlym ekonomickym pokrokom jej význam postupne u vzdelanej populácie a mladej  generácia klesá.

 Ako sa má slovenská turistka správať v Indii? Sú tam špeciálne nároky na oblečenie, vystupovanie ženy, jej prítomnosť bez muža a podobne?

Striedmo a nevyzývavo. Samostatne cestujúcim ženám odporúčame vyhýbať sa nočným vychádzkam najmä po opustených uliciach, cestách či plážach. Pri prenajímaní taxíkov je vhodné uprednostňiť službu "prepaid taxi" alebo telefonické objednávky zavedených taxislužieb. Špeciálne nároky na oblečenie resp. zahalenie sú napr. pri vstupe do chrámov.

Jestvujú konkrétne miesta, alebo oblasti, kam je pre západných turistov bezpečnejšie neísť ? Sú ulice Dillí bezpečné aj v noci?

Celková bezpečnostná situácia v Indii je stabilná, charakter všeobecnej kriminality v Dillí a ďalších mestách má rastúci trend, podstatnejšie sa však nelíši od porovnateľnej úrovne v iných metropolách rozvojového sveta. India patrí z hľadiska medzinárodného terorizmu medzi ohrozené krajiny sveta. Vzhľadom na potenciálne nebezpečenstvo terorizmu indická vláda priebežne prijíma opatrenia na zintenzívnenie činnosti bezpečnostného aparátu s cieľom minimalizovať riziko teroristických útokov.  Vzhľadom na sporadické lokálne problémy, je vhodné si overiť  pred cestou aktuálnu bezpečnostnú situáciu v jednotlivých regiónoch.

Aké majú turisti zväčša skúsenosti s indickou políciou? Bývajú policajti ústretoví aj voči ženám? Ovládajú angličtinu, alebo iný svetový jazyk?

Nemáme negatívne skúsenosti, policajti zväčša ovládajú základnú angličtinu. V prípade problémov odporúčame ihneď kontaktovat  veľvyslanectvo.

Stretla sa za posledné roky slovenská ambasáda v Dillí s prípadom trestného činu spáchaného voči slovenským občanom?

Za posledné roky sme evidovali dve drobné krádeže.

 Majú zamestnankyne slovenskej ambasády nejakú špeciálnu ochranu, alebo režim?

Nemajú špeciálnu ochranu ani režim, dodržujú všeobecné odporúčania.

Ku znásilneniu Švajčiarky došlo na vidieku. Je z hľadiska bezpečnosti veľký rozdiel medzi veľkomestami a vidiekom?

Prípad švajčiarskej turistky na vidieku je skôr ojedinelý. Indovia sú v zásade pohostinný národ, ktorý prejavuje rešpekt voči cudzincom. Indiu navštívi viac ako 6 miliónov turistov ročne, v prevažnej väčšine prípadov bez problémov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu