Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Spomienky Georgea W. Busha na Irak: Rudolf Schuster mal slzy v očiach!

George W. Bush Zobraziť galériu (2)
George W. Bush (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - "Prezident Schuster mal slzy v očiach, keď mi rozprával o tom ako jeho národ s hrdosťou pomôže pri oslobodzovaní Iraku". Práve takto si americký exprezident George W. Bush spomína na osudové momenty vojny v Iraku, ktorá sa začala pred desiatimi rokmi.

Vojna v Iraku sa začala presne pred desiatimi rokmi. Kniha spomienok Georgea Busha pod titulom Decision Points (Okamihy rozhodnutia) je preto mimoriadne zaujímavým čítaním. V jednej z kapitol si Bush spomína na osudové chvíle vojny v Iraku. Spojené štáty boli presvedčené, že režim diktátora Saddáma Husajna je hrozbou pre slobodný svet. Bush sa v tejto situácií snažil na svoju stranu získať čo najviac spojencov. V knihe okrem iného píše:

"Moje ďalšie stretnutie bolo s prezidentom Rudolfom Schusterom zo Slovenska. Jeho mladá demokracia bola jednou zo 48 krajín, ktoré priľúbili vojenskú a logistickú podporu v Iraku a vyslala do krajiny jendnotku schopnú zvládnuť situáciu po prípadnom útoku zbraňami hromadného ničenia. Prezident Schuster mal slzy v očiach, keď mi rozprával o tom ako jeho národ s hrdosťou pomôže pri oslobodzovaní Iraku. Mal som tú chvíľu pred očami, keď som počúval kritiku, že Amerika koná jednostranne. Toto falošné obvinenie ma vytáčalo a znevažovalo našich spojencov."

"Samozrejme, pamätám si na to. Bol tam televízor a spolu sme sledovali zábery strhávania sochy Saddáma Husajna v Bagdade," povedal Topkám bývalý slovenský prezident.

Presvedčte Schrödera

Schuster si s hrdosťou zaspomínal, ako ho najvyšší americkí predstavitelia prijali dvakrát v rozpätí deviatich mesiacov, čo bolo pre politika z malej stredoeurópskej krajiny neobvyklé. "Chcel odomňa, aby som sa porozprával s nemeckým kancelárom Gerhardom Schröderom. Mal som dobré vzťahy s Nemeckom, najmä s prezidentom Johannesom Rauom," spomína Schuster.

Aj na slzy v očiach si Rudolf Schuster spomína, hoci inak ako George Bush. "Bol som dojatý, ale skôr z toho bezprostredného prijatia, ktorého sa mi dostalo. Boli tam všetci, Colin Powell, Condoleezza Rice...mám odložený novinový článok, v ktorom si George Bush na toto stretnutie spomína ako na jedno z najpriateľskejších".

Memoáre Georgea Busha
Zobraziť galériu (2)
Memoáre Georgea Busha

"Treba to brať v kontexte tej doby," dodáva exprezident Schuster ku kontroverznej vojne. "Skutočne sme mali informácie, že v Iraku zbrane hromadného ničenia sú. Navyše sme museli dobiehať to, čo sa tu za Mečiara zameškalo a správať sa ako spojenci" hovorí o dňoch, kedy sa rozhodovalo o vojne.

Vojna v Iraku je s odstupom času vnímaná veľmi kontroverzne, zbrane hromadného ničenia sa v krajine nenašli. Navyše sa Irak po zvrhnutí Husajnovho režimu dostal do dlhotrvajúceho chaosu a náboženských vojen, ktoré si vyžiadali tisíce životov.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu