Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zlá správa pre pacientov: Od apríla zdražejú viaceré lieky!

Od apríla zdražejú aj lieky na cukrovku
Od apríla zdražejú aj lieky na cukrovku (Zdroj: vyšetrenie.sk)

BRATISLAVA - Vyhláška Ministerstva zdravotníctva stanovila skupinu zväčša moderných liekov na tlak či cukrovku, ktorým sa zvýšia doplatky. Niektorým z vybraných liekov pritom stúpnu doplatky až o 88 percent. Ide napríklad o lieky na vysoký tlak, alebo cukrovku, ktoré často užívajú starší ľudia v slabšej sociálnej situácií.

Zvýšené doplatky za lieky nabehnú už od apríla a dotknú sa antireumatík, protizápalových liekov, analgetík, či vakcín. Píše o tom denník Pravda. Ak pacient užíva liek s účinnou látkou rosuvastatín, doplatok mu stúpne až o 88 percent, to znamená, že pacienti priplatia navyše 2,65 eura.  Ministerstvo zdravotníctva sa bráni a tvrdí, že na každé chronické ochorenie jestvuje liek bez doplatku, alebo s doplatkom maximálne jedno euro.

Podľa Štefana Mesároša zo slovenskej asociácie farmaceutických spoločností však na novej vyhláške získajú iba zdravotné poisťovne. "V praxi to bude znamenať, že k novým a špičkovým liekom sa dostanú iba tí, ktorí si budú ochotní priplatiť, a pôjde často o nemalé sumy," povedal Mesároš pre Pravdu.

Podobný názor vyslovil aj Beáta Kujanová z veľkej farmaceutickej firmy. Tvrdí, že novou vyhláškou ušetria zdravotné poisťovne, no pacientom pribudnú lieky s vyššími doplatkami.

Medzi lieky, ktoré zdražejú patria a lieky pre cukrovkárov a ľudí s vysokým krvným tlakom. Šéf zväzu diabetikov Jozef Borovka v tejto súvislosti upozorňuje, že diabetici sú zväčša starší ľudia, ktorí zdraženie liekov pocítia najviac.

Ministerstvo zdravotníctva so zmenami v cenách liekov zrejme ešte nekončí. Plánuje totiž rozširovať počet takvaných klastrov, teda skupín podobných liekov. Už od mája, alebo júna tak môžeme očakávať ďalšie zmeny v cenách a doplatkoch za lieky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu