Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Následky kalamity: Pre popadané stromy odstavili električky v Tatrách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD - Električky vo Vysokých Tatrách pre zlé počasie a popadané stromy na trati, ktoré poškodili trakčné vedenie, stále nepremávajú. Uzavretý je úsek Vyšné Hágy a Štrbské pleso, električky nepremávajú ani v okolí Starého Smokovca či v úseku Štrba - Štrbské Pleso.

Dnes o tom informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavlíková. V týchto úsekoch sú problémy aj so zjazdnosťou ciest, úsek Vyšné Hágy a Štrbské pleso polícia preto uzavrela. Pre problémy na električkových tratiach i cestách návštevníkom Tatier odporúčajú zvážiť cestovanie.

Hasiči by chceli cestu Slobody sprejazdniť do večera

Hasiči zo staníc v Poprade a Mengusovciach sa dnes snažia sprejazdniť cestu Slobody vo Vysokých Tatrách. Úsek medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom je kvôli popadaným stromom stále neprejazdný. „Naši príslušníci spolu s lesníkmi pracujú z oboch strán na odstránení stromov. Dohromady je tam asi 25 hasičov,“ objasnil riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch.

Hasiči zatiaľ ešte nevedia, koľko je tam popadaných stromov, úsek by však chceli sprejazdniť v priebehu popoludnia. „Predpokladáme, že do 16. hodiny sa nám podarí vyčistiť cestu, nastúpiť však musia potom cestári, ktorí odstránia snehové záveje, cestu posypú a potom musí polícia povedať, že cestu možno sprejazdniť,“ dodal Šproch.

Okrem tohto úseku ostáva neprejazdná cesta aj smerom zo Štrbského Plesa na Podbanské. „Túto momentálne neriešime, lebo nie je veľmi dôležitá, cesta medzi Štrbou a Štrbským Plesom by už mala sprejazdnená,“ zdôraznil Šproch.

Víchor poškodil park v Betliari

Dnes začínajú spisovať v kaštieli Betliar škody, ktoré napáchala víchrica počas uplynulých dvoch dní v tunajšom parku. Ako informoval portál infoRoznava, vietor vyvrátil či poškodil desiatky stromov. Stromy padali aj okolo vstupnej budovy, chodníky sú zatarasené. Ako uviedla riaditeľka múzea Betliar Eva Lazárová, dočasne je kaštieľ s parkom uzavretý. Výšku spôsobenej škody odhadnú až v pondelok.

Doprava na Žitnom ostrove sa obnovuje, premávajú vlaky aj kompa

Doprava na Žitnom ostrove sa po snehovej kalamite obnovuje. Podarilo sa vyslobodiť vlak, ktorý uviazol na železničnej trati medzi Zemianskou Olčou a Veľkým Mederom. Informoval hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondrůj. "Vlaky premávajú z Bratislavy až do Zemianskej Olče a do Komárna je zabezpečená náhradná autobusová doprava. Predpokladáme, že sa podarí sprejazdniť aj železničnú trasu medzi Zemianskou Olčou a Komárnom," uviedol hovorca s tým, že premávka bude obnovená čoskoro po celej trati. V sobotu (16.3.) by mala byť zabezpečená preprava na úseku Bratislava - Dunajská Streda - Komárno podľa platného cestovného poriadku.

Následky kalamity: Pre popadané
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa, )

Podľa dispečera Vodného diela Gabčíkovo premávka kompy na Dunaji medzi Vojkou nad Dunajom a Kyselicou bola obnovená v piatok o 19.00 h.

Slovenské veľvyslanectvo na Ukrajine varuje pred nepriaznivým počasím

Slovenské veľvyslanectvo na Ukrajine vydalo varovanie pri cestách na Ukrajinu v súvislosti s nepriaznivým počasím. Veľvyslanectvo odporúča vodičom zvážiť cestu automobilovou dopravou. Podľa veľvyslanectva sa nepriaznivá poveternostná situácia presúva zo západu na východ Ukrajiny.

"Slovenskí vodiči by sa mali na prípadnú cestu na Ukrajinu dobre pripraviť a uvedomiť si, že budú zdolávať väčšie vzdialenosti medzi jednotlivými obývanými miestami než na Slovensku. Práve na poliach, na otvorených priestoroch nie je možné vylúčiť vytváranie vysokých závejov, v ktorých môžu autá uviaznuť a budú musieť čakať na vyslobodenie snehovou frézou či ťažkou pásovou technikou," uviedlo veľvyslanectvo.

Na Slovensko sa už nedostanú kamióny z ČR

Po uzatvorení hraničného priechodu pre kamiónovú dopravu sa uzavreli hranice aj pre kamióny prichádzajúce z Česka. Ako informovalo Operačné stredisko Policajného zboru v Trenčíne, zákaz sa týka kamiónov, ktoré plánovali prejsť Slovenskom. Hranice sa zavreli na hraničných priechodoch Lysá pod Makytou, Drietoma a Vrbovce.

Hraničný priechod Rajka uzavreli pre kamióny nad 7,5 tony

Polícia v piatok od približne 21:15 uzavrela hraničný priechod Rajka pre kamióny nad 7,5 tony. Informoval o tom hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Bratislave František Peczár. Na príčine uzatvorenia boli podľa neho viaceré dopravné nehody, ktoré sa v Maďarsku stali v blízkosti hraničného priechodu.

Na západe Maďarska je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zlepšené počasie v Košiciach pomôže stabilizovať situáciu na cestách

Na cestách Košického kraja ostáva vyhlásený III. kalamitný stupeň v okrese Trebišov a I. kalamitný stupeň v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Rožňava. Zlepšenie podmienok v okrese Michalovce viedlo v piatok večer k odvolaniu mimoriadnej situácie v tejto oblasti.

Po piatkovom dopoludňajšom extrémnom vetre so snežením platí pre Košický kraj zo strany Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) aktuálne už len výstraha prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi. Podľa predpovede SHMÚ bude v sobotu na území kraja jasno až polojasno, ojedinele pri prechodne zväčšenej oblačnosti slabé snehové prehánky. Najvyššia denná teplota -1 až +3 stupne. Viať bude prevažne severný vietor s rýchlosťou 4-7 metrov za sekundu.

Napriek zlepšeniu situácie oproti dopoludniu na území celého kraja, sa naďalej vplyvom silného nárazového vetra na vozovkách tvoria záveje a snehové jazyky.

V okrese Rožňava na horskom priechode Roštársky kopec na ceste II/587 následkom silného nárazového vetra stále padajú na vozovku stromy, ktoré priebežne odstraňujú. Cestári žiadajú vodičov o zvýšenú opatrnosť v uvedenom úseku. Obdobná situácia je aj na ceste II/526 na horskom priechode Hrádok v rovnakom okrese.

V okrese Rožňava je podľa údajov Správy ciest Košického samosprávneho kraja neprejazdná cesta II/533 v úseku Gemerská Poloma - sedlo Súľová. V okrese Spišská Nová Ves sú uzatvorené cesty II/533 horské priechody Grajnár a Súľová, II/548 (hranica okresu Košice okolie/Gelnica - Smolník), II/535 (Palcmanská Maša - Sykavka). V okrese Košice okolie sú uzavreté cesty III. triedy v obvode Štós a cesta II/548 v úseku Štós - hranica okresu Gelnica.

Najviac ciest je uzatvorených pre snehové záveje v okrese Trebišov. Ide o cesty III/55218 Novosad - Hraň - Brehov - Cejkov, III/55219 Novosad - Hrčeľ- Veľaty - Michaľany, III/50215 Dvorianky - Albinov, III/50208 Dargov - Bačkov, Višňov - Parchovany, III/50210 - Kravany - Stankovce, III/553006 Parchovany - Božčice, III/55319 Ladmovce - Zemplín, III/55314 Čerhov - Veľká Trňa, III/55223 Cejkov - Borša, III/55313 Hrčeľ sp., III/552016 N. Žipov - Lastovce, III/552013 Kazimír - Byšta, III/55225 M. a V. Bara, III/55223 Z. Jastrabie - Cejkov, III/55319 Zemplín - Ladmovce, III/5541 Vojka Boľ, III/55331 Zatín-Rad- Hrušov, III/55324 V. Horeš - Stražné - V. Kamenec Z dôvodu skríženého kamióna je nezjazdná cesta III/552023 v úseku Cejkov - kr. III/552024 Černochov .

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu