Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Kauza Vareha: Odborníci sa vyjadrili k lykožrútom aj jabloňovým očkám

Mikuláš Vareha
Mikuláš Vareha (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Na hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku – pracovisko Banská Bystrica vypovedali dnes v kauze veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu odborníci na jabloňové očká a ochranu lesa pred podkôrnym hmyzom, aj lykožrútom.

Obžalovaný totiž podľa obžaloby fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 miliónmi euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta.

Mikuláš Vareha je obvinený z pokračujúceho trestného činu skrátenia dane a poistného a pokračujúceho trestného činu neodvedenia dane a poistného. Na novembrovom pojednávaní v roku 2012 uviedol, že je nevinný a ničoho sa nedopustil. Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Mikuláš V. spáchal svojou trestnou činnosťou škodu 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností, ktoré obchodovali vzájomne medzi sebou. Trestnú činnosť mal páchať v rokoch 2008-2011, najmä v okrese Trebišov.

V danom prípade mal podnikateľ obchodovať len s jedným druhom jabĺk a to Fuji. Podľa slov znalca, ktorý k prípadu vypracoval posudok, na Slovensku je 127,2 hektárov (ha), na ktorých sa pestuje odroda Fuji, všetkých ovocných sadov dokopy je v SR asi 8000 ha. Na množstvo 55 miliónov očiek by však pritom bola potrebná plocha sadu okolo 15.000 ha. V takom množstve sa v SR bežne s euroočkami neobchoduje.

Vareha na súde v novembri 2012 uviedol, že lykožrút slúžil pre bažanty, ktoré chovali, tak ako proteín pre športovcov. Lesný inžinier, ktorý je zamestnaný v Štátnych lesoch Tatranského národného parku (TANAPu) a vyše 10 rokov pracuje v lesníctve, dnes priblížil, že lykožrút smrekový je jeden z najväčších škodcov smrekových porastov, napáda poškodený smrek.

Od roku 2006 do 2012 na približne 48.000 ha TANAPu odchytali 550 miliónov lykožrúta smrekového. Pracovníci lesov pre tento účel rozmiestňujú feromónové lapače a vyvesujú feromónové odparníky. Chytený lykožrút sa zvyčajne páli alebo zalieva vriacou vodou. "Je to veľký škodca a tak sa k nemu aj chováme," konštatoval svedok.

Dovtedy, keď pracovníkov lesov polícia kontaktovala v súvislosti s týmto prípadom, nepočuli podľa slov svedka o tom, že by sa lykožrút používal na kŕmenie, obsahuje totiž napríklad chinín. Dodal, že jeho prirodzeným nepriateľom sú vtáky, bažanty však nie, nakoľko v našich podmienkach nežijú. Svedok rovnako nezaregistroval dopyt po lykožrútovi ako kŕmnej zmesi. Dodal, že metódami, ktoré popísal obžalovaný, nie je možné chytať lykožrúty na skládkach dreva, ani v takom objeme.

Ako sa vyjadril k priebehu hlavného pojednávania prokurátor ÚŠP Ján Šanta, predpokladá, že v apríli by rozsudok mohol padnúť. "Veľa času už ani nemáme, lebo nás tlačí do rýchleho rozhodovania väzba, to znamená, že nás čaká ešte najmä mnoho listinných dôkazov," dodal Šanta.

V pondelok 11. marca vypovedali pracovníci z Maďarska, ktorí mali v minulosti robiť pre firmu obžalovaného. Podľa výpovedí odkôrňovali v Strede nad Bodrogom drevo a zbierali z neho chrobáky aj kôru, ktoré ukladali do vriec. Svedkovia mali byť predvolaní, aby sa vyjadrili k zberu lykožrútov.

ŠTS na pojednávaniach v novembri a decembri 2012 vypočul viacero svedkov. Aj pracovníčky Finančnej správy (FS) SR, ktoré sa podieľali na kontrolách firiem obžalovaného. Jedna zo svedkýň k obchodu s euroočkami uviedla, že v prípade odberateľa - maďarskej firmy - sa podľa maďarskej daňovej správy uskutočnenie obchodu nepotvrdilo.

Tovar teda údajne dodaný nebol. Táto spoločnosť od roku 2006 nepodala daňové priznanie, nejavila sa ako obchodujúca a navyše, človek, ktorý mal byť jej konateľ, zomrel ešte pred vznikom spoločnosti. Ďalšia kontrolórka k lykožrútom vypovedala, že išlo o zaujímavý obchod, najmä pokiaľ ide o financie. V porovnaní s cenou zlata mali byť totiž lykožrúty drahšie. Kontrolórka uviedla, že počas svojej praxe sa s niečím podobným nestretla.

Vypovedal aj občan Maďarska Mihály Molnár, ktorého možno podľa Šantu označiť za jedného z najdôležitejších svedkov. Molnár potvrdil, že medzi jeho a obžalovaného firmami k reálnym obchodom nedošlo. Mikuláš Vareha uviedol, že svedkova výpoveď nie je pravdivá a že je kúpený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu