Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bilancia európskeho súdu: 21 rozsudkov namieril proti nám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG – Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu vlani vyniesol 21 rozsudkov, ktoré boli v neprospech Slovenskej republiky. Súd v nich konštatoval porušenie jedného alebo viacerých práv sťažovateľov, ktoré garantuje dohovor o ľudských právach a základných slobodách.

Dovedna 10 takých rozsudkov bolo výlučne v prospech sťažovateľov. Európsky súd vymeral pre sťažovateľov spravodlivé zadosťučinenie, teda nemajetkovú ujmu a trovy konania, ktoré im má zaplatiť štát, v celkovej výške viac ako 252 tisíc eur. Naproti tomu slovenská vláda úplne vyhrala dva spory so sťažovateľmi. Všetky tieto údaje obsahuje správa o činnosti slovenskej zástupkyne Marice Pirošíkovej pred ESĽP za rok 2012, ktorú dal rezort spravodlivosti do pripomienkového konania.

Slováci poslali vlani do Štrasburgu na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) výrazne viac sťažností, ktoré súd neprijal alebo vyčiarkol zo svojho zoznamu bez toho, aby sťažnosť notifikoval vláde. Kým v roku 2011 takýchto osud stretol 694 sťažností, v roku 2012 ich počet stúpol na 1 079. Počet sťažností zo Slovenska, ktoré pridelili na preskúmanie príslušnému orgánu ESĽP, teda výboru alebo komore, pritom zostáva približne rovnaký. Vlani ich bolo 531, rok predtým 553. Vláde bolo v roku 2012 notifikovaných 43 sťažností, čo predstavuje výrazný pokles oproti rokom 2011 a 2010 (129, resp. 96 sťažností).

Zo sťažností, ktoré boli notifikované vláde, ESĽP v uplynulom roku rozhodol 46 prípadov. V už spomínaných rozsudkoch v štyroch prípadoch konštatoval porušenie článku dohovoru o zákaze mučenia, neľudského a ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania. V dvoch prípadoch dospel k záveru, že bolo porušené právo na osobnú slobodu a bezpečnosť, dvakrát išlo o prípadoch porušenia práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života.

Najčastejšie dospel ESĽP k záveru, že u sťažovateľa bolo porušené právo na spravodlivé súdne konanie. Stalo sa tak v 15 prípadoch, spomedzi ktorých súd 10 krát konštatoval porušenie práva na prerokovanie veci v primeranej lehote, v dvoch prípadoch porušenie práva na spravodlivé súdne konanie a v troch prípadoch porušenie práva na prístup k súdu. Napokon v 3 prípadoch ESĽP rozhodol o porušení práva na účinný vnútroštátny prostriedok nápravy.

Ďalších 10 sťažností bolo podľa súdu neprijateľných, v 9 prípadoch ESĽP schválil zmier, ktorý strany dosiahli. Pri týchto zmieroch dosahuje spravodlivé zadosťučinenie dovedna 83 700 eur. Súd v jednom prípade rozhodol o vyčiarknutí sťažnosti zo zoznamu svojich prípadov, pretože sťažovateľ nereagoval na opakované výzvy ESĽP na predloženie stanoviska. V ďalších troch prípadoch súd vyčiarkol sťažnosti zo zoznamu na základe jednostrannej deklarácie vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu