Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Bratislava chce znížiť počet áut v meste: Zvez suseda!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA – Bratislavská samospráva a spoločnosť GreenRiders predstavili dnes novinárom projekt zdieľania áut na území slovenskej metropoly. Služba, ktorú ponúka projekt Zvez suseda, môže byť doplnkom mestskej hromadnej dopravy a jej cieľom je znížiť počet áut v meste.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik na úvod tlačovej konferencie pripomenul, že mesto sa snaží robiť opatrenia, ktoré znížia počet emisií v ovzduší, počet zápch a vytvoria podmienky na ekologickejšie a zdravšie mesto. "Podobne ako v rámci aktivít súvisiacich s formami alternatívnej dopravy, do tejto filozofie zapadá aj aktuálny projekt. Jeho cieľom je však nielen znížiť počet áut na cestách, ale aj zvýšiť počet pasažierov v nich," povedal Ftáčnik. O potrebe takýchto krokov svedčí aj prieskum počas Týždňa mobility. "Zistilo sa, že priemerný počet pasažierov na jedno auto jazdiace v Bratislave je 1,2, čo je naozaj nepriaznivá štatistika," uviedol Ftáčnik.

Riešenie ponúka projekt Zvez suseda, ktorý nabáda, aby spoločnú trasu využívali viacerí ľudia jedným autom. "Ide o online a mobilné riešenie, ktoré umožňuje jednoduché a ľahké zdieľanie jazdy viacerými ľuďmi," uviedol zástupca spoločnosti GreenRiders Peter Števčať. "Po nalogovaní na stránke zvezsuseda.sk si môžete zvoliť, odkiaľ a kam sa chcete odviezť a dohodnúť si spoločnú cestu autom," vysvetlil Števčať. Dodal, že služba je bezplatná a na Slovensku už tento systém má približne 350 využívateľov.

Podľa predstáv magistrátu by sa o autá delili ľudia, ktorí sa poznajú – susedia z ulice či domu. "Takýmto spôsobom budeme mať menej áut, bude menej zápch, budeme šetriť životné prostredie a zároveň budeme šetriť aj prostriedky ľudí, keďže náklady na cestovanie klesnú," uviedol Ftáčnik.

Bratislava dnes podpísala memorandum o spolupráci s GreenRiders. Všetky náklady súvisiace s prevádzkou hradí táto spoločnosť. "Je to prvýkrát v histórii, čo sa také veľké mesto zapája do tohto projektu," uviedol zástupca spoločnosti Oskari Räisänen. Dodal, že spoločnosť vychádza zo skúseností v domovskom Fínsku i Holandsku, kde má systém už viac ako 5000 užívateľov. "Tam, kde sa realizoval projekt, klesol počet áut o päť percent a objem dopravných zápch o 20 percent," dodal Räisänen.

Primátor Bratislavy vyjadril nádej, že projekt sa v hlavnom meste ujme. Priznal, že sa stretol už aj so skeptickými úvahami o fungovaní tohto systému, avšak pripomenul, že ide o mestskú podobu už existujúcej komunikácie, keď sa ľudia prostredníctvom sociálnej siete dohadujú na spoločnej ceste autom na väčšie, medzimestské vzdialenosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu