Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Návšteva Klausa na Slovensku: Gašparovič "sprdol" novinára za pero!

Václav Klaus a Ivan Gašparovič. Zobraziť galériu (4)
Václav Klaus a Ivan Gašparovič. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dosluhujúci český prezident Václav Klaus chce byť aj po svojom odchode z tohto postu naďalej veľkým priateľom Slovenska vo všetkých jeho životných aktivitách. Uviedol to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave po stretnutí so svojím slovenským partnerom Ivanom Gašparovičom, ktorý pokarhal "všetečného" novinára za jeho narážku na čilské pero.

Klaus je v Bratislave na dvojdňovej návšteve poslednýkrát vo funkcii hlavy štátu. Ako pripomenul, na Slovensku je počas prezidentovania trinásty raz, Gašparovič bol v Česku približne toľkokrát, čo je podľa Klausa dôkazom toho, že im obom nesmierne záleží na vzájomných vzťahoch.

Návšteva Klausa na Slovensku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Je rád, že sa Slovensku a Česku podarilo bez ohľadu na rozdelenie zachovať dobré, priateľské a pozitívne vzťahy. "Je to devíza, ktorú nikto nespochybňuje. Ako prezidenti sme sa k tomu snažili prispievať nielen doma, ale aj v zahraničí," podotkol.

Za dôležité označil to, že tak Česko ako aj Slovensko pri rôznych medzinárodných problémoch či konfliktoch, do ktorých sa niekedy dostali, cítili, že majú vo svojom susedovi pozitívneho partnera, ktorý mu podá pomocnú ruku a určite sa ich zastane. "Ja som to voči Slovensku za svojej politickej kariéry robil veľakrát," podčiarkol Klaus.

Gašparovič je presvedčený o tom, že vzájomné vzťahy by neboli také dobré a úprimné, keby Česi a Slováci stále fungovali v spoločnom štáte. "Táto reforma bola skutočne potrebná. Ten vzťah, ktorý vyplýval z ekonomiky, sociálneho postavenia bol pre Slovensko neprijateľnejší, nebol vždy v pozícii rovného s rovným," dodal s tým, že dnes sú Slovensko a Česko v takej pozícii a cítia potrebu v ťažkej celosvetovej ekonomickej situácii vzájomne spolupracovať.

Návšteva Klausa na Slovensku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Cesty, ktoré sme nedokázali medzi sebou vytvoriť v spoločnom štáte, sme dokázali vytvoriť teraz. Je to dobré tak, ako je to v súčasnosti," podčiarkol. Jeho český partner s týmito slovami súhlasil. "Viem o celom rade vzájomnej nedôvery a vzájomných výčitiek. Rozdelenie obom krajinám prospelo," poznamenal.

Vzájomnú názorovú náklonnosť prezidenti prejavili aj vtedy, keď ich oboch vytočila otázka novinára, či Klaus dostal od Gašparoviča nejaké dary, napríklad pero. "To nebolo hodné a dôstojné novinára, to nikoho nezaujíma, bol to úder pod pás a vy to viete," vyčistil Gašparovič žalúdok žurnalistovi.

Klaus bude po ukončení fungovania v roli prezidenta, čo sa stane 7. marca, pôsobiť v Inštitúte Václava Klausa, ktorý sa bude zaoberať ekonomickými, politickými a sociálno-ekonomickými otázkami, ako aj zahraničnou politikou. Plánuje prednášať, písať, vydávať knihy a zúčastňovať sa na rôznych diskusiách.

Návšteva Klausa na Slovensku:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu