Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Hazard je na ústupe: Ubudne asi 3 000 hracích automatov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Novela zákona o hazardných hrách, ktorú parlament schválil na konci minulého roka, vytláča výherné automaty z miest a obcí. Hovorkyňa Asociácie zábavy a hier Beáta Obradovičová predpokladá, že počet výherných automatov sa zníži asi o tri tisícky.

"Novela výrazne sprísnila pravidlá nášho podnikania. Ak niekto tvrdí opak, nie je to pravda. Vyššie odvodové zaťaženie, nutnosť zamestnávať stály dozor, presná definícia pojmu herňa, stavebne oddelený priestor so samostatne uzamykateľným vchodom a tiež predpísané počty prístrojov nám sťažujú podnikanie. Pre mnohých sa stáva nerentabilným a viacerí radšej prejdú na internet, ktorý nie je nijako legislatívne obmedzovaný. Mnohí sa jednoducho vzdajú podnikania v tejto oblasti a všetci ostatní výrazne zredukujú počty svojich prevádzok, respektíve prístroje v nich," uviedla Obradovičová.

Obce a mestá zároveň môžu naďalej zakazovať výherné zariadenia na svojom území všeobecne záväzným nariadením. Táto právomoc im ostala s tým, že tomu má predchádzať petícia s podpismi 30 percent občanov. "V drvivej väčšine miest a obcí prevádzky výherných zariadení nijakým spôsobom nenarúšajú verejný poriadok a preto nie je dôvod ich rušiť. Mnohí samosprávni politici v minulom roku túto agendu využívali ako jednoduchý populistický spôsob svojho zviditeľňovania sa. Dnes sa prostredníctvom petícií budú celkom určite zviditeľňovať rôzni aktivisti. Svedčia o tom prvé kroky v niektorých obciach, kde mnohokrát samotní poslanci zastupiteľstiev nevidia v hazarde vážny problém pre obec, avšak ´idú s dobou´," vysvetľuje Obradovičová. Na jednej strane sa aktivisti podľa nej často opierajú o argument, že peniaze, ktoré idú do obecného rozpočtu z tohto druhu podnikania, bez problémov oželejú a v nasledujúcich dňoch sa snažia získať zvýšené finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu.

Na základe novely od 1. februára funguje Linka pomoci pre problémy s hraním pri Centre pre drogové a nelátkové závislosti, rovnako sa realizuje prvý prieskum o reálnom stave s rizikovými hráčmi na Slovensku. Informácie o linke aj s jej číslom by mali byť v každom zariadení, v ktorom sa hrajú hazardné hry. Linku financujú sponzorsky. Na jej rozpočet prispeli napríklad spoločnosť Tipos, Niké, Fortuna, Asociácia zábavy a hier či Asociácia prevádzkovateľov videohier.

Novelou sa zvyšuje napríklad odvod z hernej istiny pri stávkových hrách a charitatívnej lotérii z 5,5 % na 6 %, pri kurzových stávkach sa zvyšuje odvod z hernej istiny z 5 % na 5,5 %. Nezvyšuje sa však odvod z hernej istiny pri dostihových stávkach, ktorý ostáva 1 %. Rezort financií zvýšil i paušálny odvod do štátneho rozpočtu za každý prístroj - videohru z 3 900 eur na 4 200 eur. Okrem toho prevádzkovatelia odvádzajú poplatok obciam 800 eur za jednu videohru. Spolu je to ročne päťtisíc eur do štátnej a obecnej pokladnice za jeden kus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu