Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

ONLINE Snehové peklo pokračuje aj dnes: MHD mešká, na D1 sa tvoria jazyky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko zavalila mohutná snehová pokrývka, ktorá bude ľuďom, najmä tým v mestách, komplikovať život aj dnes. Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) navyše v tejto súvislosti vydal až tri výstrahy.

11:48 Intenzívne sneženie spôsobilo dnes ráno v okolí Bratislavy meškanie prímestských autobusov. Na Pezinskej Babe dokonca museli vyprosťovať autobus, ktorý po šmyku uviazol v snehovej bariére na kraji cesty. Nik z cestujúcich sa nezranil. V súčasnosti je už situácia stabilizovaná.

11:26 Poriadne nasnežilo aj v obci Jalšové v okrese Hlohovec.

ONLINE Snehové peklo pokračuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

10:13 V priebehu utorka zaznamenala polícia v Bratislavskom kraji 11 dopravných nehôd a 33 škodových udalostí. Najčastejšími príčinami nehôd bývajú podľa bratislavského policajného hovorcu Františka Peczára nedodržanie bezpečnej vzdialenosti medzi vozidlami a neprispôsobenie rýchlosti stavu vozovky, schopnostiam a poveternostným podmienkam.

10:07 Všetky úseky ciest v Trnavskom kraji sú nateraz zjazdné. Pre dopravné nehody sú však komunikácie medzi obcami Banka a Radošina v úseku Havran a Vrbové-Prašník v okrese Piešťany uzatvorené pre nákladnú a kamiónovú dopravu. Službukonajúci dispečer Peter Škovraga informoval, že na cestách je 3 až 5-centimetrová vrstva kašovitého snehu, najmä v okresoch Galanta, Dunajská Streda, Trnava, Hlohovec a Piešťany. Na obchvate Trnavy je 1 až 2-centimetrová vrstva utlačeného snehu. V okresoch Senica a Skalica je asi 3-centimetrová vrstva čerstvého snehu

10:05 Situácia v doprave sa podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) stabilizovala. "Linky v meste meškajú minimálne, kopcovité terény sú už sprejazdnené, takže spoje majú meškania približne od 5 do 15 minút," informuje DPB.

9:55 Bratislavská polícia upozorňuje najmä vodičov, ktorí sa nachádzajú na diaľnici D1 a D2, že sa v oboch smeroch v dôsledku nárazového vetra začínajú vytvárať snehové jazyky.

9:50 Podľa portálu zjazdnost.sk sú všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý miestami vlhký alebo suchý, okrem úsekov D1 Kúty - Lozorno a Horná Streda - Ilava, kde je na vozovkách čerstvý sneh do 2 cm a na úseku R3 Horná Štubňa, kde sa nachádza vrstva kašovitého snehu do 1 cm.

ONLINE Snehové peklo pokračuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý miestami suchý alebo pokrytý vrstvou čerstvého prípadne kašovitého až utlačeného, miestami zľadovateného snehu do 2 cm, na cestách nižších tried do 4-5 cm na Záhory až do 5 - 10 cm.

9:31 Vo vysokohorskom teréne Tatier i Fatier pretrváva zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

9:29 Nepriaznivé počasie a plánovaná výluka na bratislavskej Hlavnej stanici spôsobujú mierne meškanie vlakov v okolí hlavného mesta. Podľa informácií hovorkyne Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Slavomíry Šubrtovej prípadné meškanie nepresahuje 15 minút. "S oneskorenými príchodmi je potrebné počítať na bratislavskej Hlavnej stanici a tiež v staniciach Bratislava-Rača a Bratislava-Vajnory," uviedla Šubrtová, pričom dodala, že na ostatnom území Slovenska nie sú hlasené žiadne problémy.

9:25 Pri Trenčíne na ceste II/507 zapadol kamión. Dopravu tam riadi polícia, kamión sa pokúšajú vytiahnuť, prejazdný je len jeden jazdný pruh. oplnil Lališ.

9:14 Cesty v Bratislave sú aj dnes pokryté snehom. Hlavné cestné ťahy najmä v križovatkách a pri nájazdoch na mosty, kde sa tvorili nánosy snehu, mesto čistilo celú noc. Doprava je spomalená. Počasie spôsobuje problémy verejnej doprave najmä v nedostupných, kopcovitých terénoch. Linky 44, 35, 147 a 51 podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) majú meškanie až 50 minút.

ONLINE Snehové peklo pokračuje
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

9:05 V okolí Nitry, Zálužia, Hornej Stredy, Hrádku, Trenčína je pre silné sneženie obmedzená dohľadnosť na 100 m.

8:52 Horský priechod Donovaly, Veľké Pole a Šturec je uzavretý pre nákladné vozidlá nad 10 m celkovej dĺžky. Na Šturci hrozí padanie lavín na vozovku.

8:41 Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, miestami vlhký alebo suchý, okrem úsekov D1 Kúty - Lozorno a Horná Streda - Ilava, kde je na vozovkách čerstvý sneh do 2 cm a na úseku R3 Horná Štubňa, kde sa nachádza vrstva kašovitého snehu do 1 cm. Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý, miestami suchý alebo pokrytý vrstvou čerstvého, prípadne kašovitého až utlačeného, miestami zľadovateného snehu do 2 cm, na cestách nižších tried do 4-5 cm, na Záhorí až do 5 - 10 cm.

Predpoveď na dnes

Nad Jadranským morom sa bude nachádzať tlaková níž a od juhovýchodu k nám bude prúdiť teplý a vlhký vzduch. Oblačno až zamračené. Na viacerých miestach sa vyskytne sneženie alebo dážď so snehom, ojedinele aj dážď. Popoludní by mali zrážky postupne ustávať.

Najvyššia denná teplota 0 až 4 stupňov, vo Východoslovenskej nížine okolo 6. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -1 stupňov. Slabý až mierny premenlivý, na západe a miestami na východe prevažne severný vietor 3 až 7 m/s.

SHMÚ vydal výstrahy prvého stupňa pred poľadovicou, intenzívnym snežením a tvorbou snehových jazykov a závejov. Platia pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky, Trnavský a Žilinský kraj. V západnej časti Slovenska napadne v priebehu dnešného dňa 7 až 15 cm nového snehu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu